Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Lasse Kronér var mycket nöjd sedan han fått pröva på att köra spårvagn. "Om ni på något sätt är arbetslösa – sök er dit", sa han vid prisutdelningen.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Prisad Lasse Kronér fick köra spårvagn

  För sin insats som underhållare både i tv-rutan och musikaliskt går i år Göteborgs spårvägars kulturpris till Lasse Kronér, som bland annat får se sitt namn på en av spårvagnarna. – Det var fruktansvärt roligt att köra spårvagn, om ni på något sätt är arbetslösa – sök er dit, sa han vid prisutdelningen.

  Vid "Ändhållplats Kulturpriset 2014" på Drottningtorget rullar spårvagn 435 in med Lasse Kronér som chaufför. Till en fanfar tar han emot priset som består av 10 000 kronor och en skulptur. Dessutom får han en spårvagn uppkallad efter sig.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Jag har alltid haft som min roliga "line" att jag inte har fått någon spårvagn för att jag har åkt på så många biljettkontroller. Men det här känns väldigt hedrande, jag blev helt överlycklig när jag fick reda på det, säger han.

  För 19:e året i rad delar Göteborgs spårvägar ut sitt Kulturpris till en kär göteborgare.

  – Priset går till en person som har stark anknytning till Göteborg eller är en Göteborgsprofil, säger Åsa Berndtson, kommunikationschef på Göteborgs spårvägar.

  Lasse Kronér säger själv att han inte åkt så mycket spårvagn de senaste åren då han bott utanför staden. Men nu är han tillbaka i centrum och tänker börja åka mer spårvagn.

  – Men jag kommer bara att åka min spårvagn, säger han och skrattar.

  Motiveringen till att han får priset är bland annat att han fört en bit av Göteborg till hela landets TV-soffor.

  – Många kändisar tycker att det är kul att få sitt namn på en spårvagn. De är en del av stadsbilden i Göteborg, säger Åsa Berndtson.

  Kulturpriset har sin historia i att det 1992 anordnades en tävling där göteborgare fick komma med förslag på personer vars namn de ville se på spårvagnarna. Det resulterade i att 150 spårvagnar döptes. Fyra år senare togs det ett beslut att det här skulle bli en tradition i samarbete med Göteborgs stads kulturnämnd. Tidigare år har bland annat Carl Einar Häckner, Maria Lundqvist och The Spotnicks mottagit priset.

  Läs också: Spårvagnsnamn från Ada till Åke Norling

  Lasse Kronér tvekar inte en sekund på vart han skulle åka om han fick välja.

  – Brasilien, men det är lite svårt att lägga spåren dit bara.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.