Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

poserar
Rebeller har intagit Muammar Gaddafis dotter Aishas hem. Den gyllene sjöjungfrun bär hennes drag.

Pris satt på Gaddafis huvud

Medan striderna pågick i Tripoli fortsatte jakten på Muammar Gaddafi.

Ett pris sattes på hans huvud och rebellrådet lovade att den som lyckas fånga eller döda honom får amnesti för tidigare brott.

Det var ännu på onsdagen oklart var Gaddafi befann sig, men själv sade han sig ha gått runt på huvudstadens gator.

-Jag gick inkognito, utan att någon såg mig, och jag skådade vår ungdom som är redo att försvara staden, sade Gaddafi till en regimtrogen tv-kanal, utan att specificera var han tagit promenaden.

Gaddafi sade sig ha lämnat högkvarteret Bab al-Aziziya sedan det jämnats med marken efter Nato:s flyganfall.

Att dra sig tillbaka var dock bara ett taktiskt drag enligt ledaren, som utlovade en kamp till "seger eller död".

Hans högkvarter fylldes redan när det intogs i tisdags av segeryra rebeller som lade beslag på vapen och förstörde symboler för den 42-åriga diktaturen.

De senaste dagarnas strider i huvudstaden har krävt 400 personers liv och 2 000 personer har skadats, enligt rebelledaren Mustafa Abdul Jalil, ordförande i Nationella övergångsrådet (NTC).

En av cheferna inom Muammar Gaddafis säkerhetstjänst uppges ha hoppat av till rebellsidan. Generalen, som heter Khalifa Muhammad Ali, intervjuades av tv-kanalen al-Arabiyya, som beskrev honom som "nummer två" i Gaddafis säkerhetsapparat.

Rebellerna aviserar nu president- och parlamentsval inom åtta månader och att Gaddafi kommer att prövas i domstol i hemlandet.

Strider pågick även under onsdagen, bland annat i ett område strax söder om Tripoli. Enligt rebellerna opererar regimtrogna krypskyttar också nära Gaddafis gamla högkvarter.

SVT:s medarbetare i Tripoli besköts när de skulle lämna Gaddafis högkvarter Bab al-Aziziya. Enligt SVT besköts de båda, Samir Abu Eid och Marco Nilsson, när de satt på ett lastbilsflak. Ingen av dem träffades dock.

Det finns en belöning på omkring 10,5 miljoner kronor utfäst för Gaddafi - ett privat initiativ, enligt Reuters - av en företagare från Benghazi, som inte har identifierats.

Vid samma tillfälle sade rebelledaren att straffrihet erbjuds för tidigare brott till den som kan tillfångata Gaddafi.

Omkring 30 utländska journalister som bevakar konflikten har befriats från Rixos hotell nära Gaddafis gamla högkvarter. Iklädda skottsäkra västar och skyddshjälmar har de rapporterat om vad de kunnat se från Gaddafilägrets håll, avskurna från resten av staden.

Senare kom uppgifter om att fyra italienska journalister kidnappats i Libyen, enligt nyhetsbyrån Ansa.

Gadaffi
Mest läst