Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Prinsessan ska heta Estelle

Kungen avslöjade prinsessans namn och hertigdöme.

Klockan 11.29 i dag avslöjade kungen den nyfödda prinsessans namn för allmänheten. Namnet blev en överraskning: Estelle.
Prinsessans fullständiga namn blir Estelle Silvia Eva Mary, och prinsessan blir hertiginna av Östergötland.
De flesta som deltog i omröstningen på Gp.se trodde att prinsessan skulle få heta Alice.
Kungen berättade också om besöket hos den nyfödda prinsessan Estelle.
– Familjen var där och besökte och vi hade en trevlig gemenskap tillsammans. Hon var väldigt söt och betedde sig som hon ska göra. Det var en lycklig stund för hela familjen och som prins Daniel sade, att de ska få en tid som alla nya föräldrar tillsammans och njuta på rätt sätt. Jag kan förstå deras önskan om detta, sade kungen och avslutade med att bjuda in regeringen på lunch.

Vittnesbekräftelse

Svante Lindqvist, riksmarsalk, berättade om förmiddagens vittnesbekräftelse:
– Överhovmästarinnan hämtade och bar fram den lilla prinsessan så vi fick se henne.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterade också händelsen:
– En mycket söt prinsessa som är lik båda sina föräldrar. Väldigt lik sin mor. Väldigt lugnt barn, säger Fredrik Reinfeldt.
Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att vi har en drottning-era att se fram emot.
– Vi är också här för att uppleva monarkins fortlevnad, säger Reinfeldt.
– Vi har också sett hur mycket svenska folket uppskattar kronprinsessparet, och det här är förhoppningsvis en glädje som vi kan dela tillsammans med dem, fortsätter han.
Han berättar att både prins Daniel och kronprinsessan var med vid vittnesbekräftelsen.
– Vi kunde lyckönska båda två, säger statsministern.

– Ovanligt söt, lika söt som sin mamma. Det var fint och två urlyckliga föräldrar. Den nyfödda är en avbild av kronprinsessan Victoria, säger överhovmästarinnan Alice Trolle-Wachtmeister.

 

Tacksägelsegudstjänst

De inbjudna gästerna anlände därefter till Slottskyrkan för te deum, tacksägelsegudstjänsten som ska gick av stapeln klockan 12.

Gudstjänsten var en välregisserad tillställning. Sedan regeringens ministrar och andra inbjudna gäster tagit plats, anlände Daniel Westlings föräldrar och hans syster Anna med make. Därefter, en minut innan gudstjänsten startade, kom kung Carl XVI Gustaf med familj.
Det var dock inte fullsatt i kyrkan. Totalt hade 450 personer bjudits in – så många som ryms i kyrkan – men många kom inte och de bakre bänkraderna gapade tomma. Saknades gjorde bland andra utrikesminister Carl Bildt, på uppdrag i Tunisien, och landstingsrådet Filippa Reinfeldt, som nyss genomgått en operation.
Dessutom uteblev kronprinsessan Victorias syster, prinsessan Madeleine, som ännu inte återvänt från sin vistelse i USA.

Det finns många versioner av Te Deum. Denna gång hade man valt Johan Helmich Romans komposition. Dessutom spelades fyra psalmer, bland dem Tryggare kan ingen vara än Guds lilla barnaskara. Föga överraskande, men kanske passande.
Överhovpredikanten Lars-Göran Lönnermark och pastor Erland Ros i Hovförsamlingen tillönskade det nyfödda barnet, den blivande drottning Estelle, all lycka i livet och uppmanade hennes föräldrar att vara tålmodiga.

En smärre incident inträffade precis före gudstjänsten då en av soldaterna som fungerade som hedersvakt vid utgången, plötsligt föll ihop med ett brak. Det visade sig att han drabbats av ett blodtrycksfall – troligen på grund av nervpåfrestningen att stå blick stilla under lång tid. Han repade sig dock snabbt och kunde själv gå från platsen.

Tacksägelsegudstjänsten avslutades strax före klockan 13.

 

941 Silvia
Estelle är ett namn med franskt ursprung motsvarande det latinska stella, stjärna. Namnet har funnits i Sverige sedan 1800-talet, men har aldrig varit särskilt vanligt. Sedan 2001 har Estelle namnsdag den 15 augusti, enligt Nationalencyklopedin.
I Sverige finns 1 217 kvinnor med förnamnet Estelle, enligt Statistiska centralbyrån. Av dessa har 604 Estelle som tilltalsnamn. 23 personer har efternamnet Estelle.

I Sverige finns 1 394 kvinnor som har förnamnet Silvia och 941 av dem har, liksom drottning Silvia, namnet som tilltalsnamn.

Det finns 9 638 kvinnor som har förnamnet Ewa, varav 4 655 som tilltalsnamn. En av dem är prins Daniels mamma Ewa Westling.

Förnamnet Mary bärs av 10 432 kvinnor och 4 654 har Mary som tilltalsnamn.

 

Madeleine kvar i USA
Prinsessan Madeleine ska inte närvara vid gudstjänsten. Hon är fortfarande kvar i USA men uppges komma hem så fort som möjligt, rapporterar TT:s utsände.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.