Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Prideflaggorna hängde kvar i bibliotekets lokaler sedan Europride. Nu har de tagits bort på SD:s begäran. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Prideflaggor plockades ner från röstningslokal

  Prideflaggor har på Sverigedemokraternas begäran plockats ner från lokalen för förtidsröstning i Mölnlycke. Flaggorna är politiskt laddade, menar partiet.

  Sedan Europride har det hängt prideflaggor på Mölnlycke bibliotek. På fredagen fick de hastigt plockas ner, efter att Sverigedemokraterna krävt att lokalen skulle stängas tills flaggorna var borta, något som SVT Nyheter Väst var först med att rapportera.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Partiet uppmärksammades av en sympatisör på att flaggorna hänge i röstningslokalen, och bestämde sig för att agera. Prideflaggorna hade för stark politisk laddning, enligt partiet.

  "Pride: en vänsterrörelse"

  – Hela Priderörelsen har blivit en vänsterrörelse. Vi såg det inte minst när Jimmie Åkesson blev portad från en debatt av Pride och ersattes med en uppblåsbar elefant. Vi gjorde bedömningen att den har såpass stark politisk laddning, säger Calle Johansson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Härryda.

  Men de här flaggorna, står inte de för en rättighetskamp som i sig är större än en enskild pridefestival?

  — Det gör de absolut, det har vi inte minst sett under de senaste veckorna i Göteborg. Det handlar inte om att ta ner den från torget, utan i den platsen i röstningslokalen så hade den för stort politiskt värde för att få vara där.

  Följde rekommendationen

  Weine Samuelsson (M), valnämndens ordförande i Härryda kommun, fick frågan i sitt knä och beslutade att flaggorna skulle tas ner.

  – Vi gick till länsstyrelsen och frågade om flaggorna fick vara kvar eller inte. De rekommenderade oss att ta ner dem, och vi gick på deras rekommendation, säger han.

  Enligt Vallagen ska en röstningslokal "vara tydligt avgränsad och även i övrigt lämpad för ändamålet så att väljare inte hindras eller störs under röstningen. Den ska inte ha anknytning till en viss politisk sammanslutning och den bör inte ha sådan anknytning till en viss religiös sammanslutning eller till ett visst företag som kan påverka väljaren i samband med röstningen."

  Länsstyrelsen enbart rådgivande

  Anna Blomberg, valansvarig på länsstyrelsen, betonar att länsstyrelsen inte fattar några beslut utan stöttar och ger råd till kommunerna.

  – Vi har uppgiften att vara utbildare för valnämnderna och att vara stöttning åt dem, men det är inte vi som beslutar. Det är det kommunerna själva som gör, säger hon.

  I det här fallet, är Prideflaggor att betrakta som en politisk symbol?

  – Det är inte vår uppgift att uttala oss om det. Vår uppgift är att stötta, sedan måste kommunen själv fatta beslutet.

  "Vidrigt förnedrande"

  Vallokalen stängde under en kort period medan flaggorna togs ner. En anställd på biblioteket, som SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med, beskriver sin frustration över beslutet:

  – Mina kollegor fick gå en golgatavandring med SD:s representanter och valförrättaren som pekade på vad som skulle tas bort. Så vidrigt förnedrande, säger den biblioteksanställde till tv-kanalen.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.