Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Pridefestivalen i Stockholm tar ställning mot rysk lag

Familjekonstellationer kan se olika ut, att skapa acceptans för det är temat när Stockholm Pride drar igång på tisdagen. Samtidigt ligger stort fokus på Rysslands nya antihomolag.

Pridefestivalen i Stockholm smygstartade på måndagen men invigs officiellt på tisdagskvällen. Kulturhuset i Stockholm är den kommande veckan arena för ett fullspäckat schema med seminarier, debatter, filmer och workshops. En röd tråd som löper genom en stor del av programmet är temat familjen.

- Med familjen menar vi något bredare än vad som är normativt och det ser man bland annat på seminariepunkterna. Det handlar om allt från familjejuridik för normbrytande familjer till hur man skaffar barn på olika sätt, säger Maria Paulsson, pressansvarig för Stockholm Pride.

Stort fokus i festivalen kommer också att ligga på nya utländska lagar.

I Frankrike har regeringen godtagit en ny lag som tillåter samkönade äktenskap. Samtidigt har utvecklingen kring HBTQ-personers rättigheter gått åt motsatt håll i Ryssland. Där röstade den ryska duman nyligen igenom ett starkt kritiserat lagförslag som förbjuder "homosexuell propaganda" som riktas mot underåriga. Den senaste tiden har debatten varit stor kring lagen i Sverige och Stockholm Pride uppmanade i ett pressmeddelande på måndagen svenska politiker, näringslivsprofiler, ledarskribenter och twittrare att ta upp kampen mot den ryske presidenten Putin. Kampanjen, där ett Twittermeddelande med en inbjudan till Stockholm Pride översatts till ryska, har fått stor spridning i sociala medier.

Debatten om situationen i Ryssland kommer att fortsätta under Stockholm Pride, säger Maria Paulsson:

- Även om festivalen handlar mycket om kärlek, glitter och glamour så finns allvaret med och det som händer i Ryssland kommer inte att gå oss förbi. Det kommer att märkas i invigningstalen i morgon. Sedan kommer vi också att starta en insamlingskampanj där pengarna går till HBTQ-organisationer i Ryssland.

På lördag är det dags för prideparaden genom centrala Stockholm och enligt Maria Paulsson räknar man med ungefär 50 000 personer i paraden och 600 000 i publiken.

- Stockholm pride är den största pridefestivalen i Skandinavien, det är vi stolta över, säger hon.

Förutom Stockholm pride har vi West pride här i Göteborg - hur bra är Sverige bra på pridefestivaler?

- Jag tycker det knoppar av sig mer och mer. Generellt så finns det en stor marknad, det märks att det behövs. Bara en sådan sak som att Visby Pride har premiär i november, det är fantastiskt, säger Maria Paulsson.

Mest läst