Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

797113.jpg
16-åringarna Marcus Nilsson, Emily Blom och Victor Hansson vill inte behöva göra avgörande val så tidigt.

Press på unga välja rätt utbildning

Att veta vad man vill bli när man blir stor är inte lätt. Unga utsätts för allt större och tidigare press att välja rätt utbildning. Och att ångra sig har blivit svårare, visar ny forskning. – Du kanske tänker nu att du aldrig vill läsa vidare, men vad tänker du om tre år? säger Marcus Nilsson, 16 år.

Goran Puaca är sociologidoktorand med pedagogisk inriktning vid Göteborgs universitet och högskolan i Borås. Han menar att framtidspressen på unga har ökat.

– Man ska veta redan innan man väljer gymnasieutbildning vad man vill bli, säger han till TT.

Puacas forskning bygger på analyser av policymålen ur finansdepartementets långtidsutredningar gjorda 2008 och 2011. Han har fokuserat på de delar som rör hur utbildning, och synen har förändrats, anser han.

– Man vill i större utsträckning förskjuta ansvaret för utbildningsvalet från det offentliga till individen och det fokuseras allt mer på vad som kan kallas anställningsbara utbildningar.

Social bakgrund

Han har också genomfört kvalitativa undersökningar med bland andra högskole- och gymnasiestudenter, och valet av utbildning är inte alltid så lätt, visar undersökningen.

– För de allra flesta fattades utbildningsvalet i brist på bättre alternativ. Man var osäker men valde något som kändes rimligt.

Och här är det viktigt att skolan erbjuder eleverna ett starkt stöd i deras utbildnings- och yrkesval, tycker han.

– Det kan öka segregeringen i samhället om vissa familjer inte kan ge samma stöd i den här processen. Det finns ett samband mellan social bakgrund och utbildningsval.

"Idiotisk" indelning

Marcus Nilsson och Emily Blom går på Fruängsskolan i Stockholm. De är tveksamma till att man måste fatta avgörande beslut så tidigt. Om man kommer att vilja plugga vidare i framtiden till exempel.

– Jag tycker att det är idiotiskt att det är så indelat. Vad du än läser borde du kunna plugga vidare på högskolan, säger Marcus Nilsson, 16 år.

Emily Blom, som är lika gammal, håller med.

– Det är ganska dåligt. Det är ett stort val att göra när man är 16.

De som har starkt stöd i hemmet har större möjligheter att få en översikt över vilka yrkesmöjligheter som finns.

Ansvaret för valet av utbildning har i större omfattning förskjutits från det offentliga till individen.

De politiska målen har gått från att minska klyftorna i samhället till att fokusera på anställningsbarhet och minskade kostnader på grund av ungas "felval".

Många tycker att det är svårt att skapa en överblick över framtida yrken, och valet av utbildning blev ofta ett "icke-val". Man valde något som kändes rimligt men osäkerheten var stor.

Källa: Goran Puaca. (TT)

Mest läst