Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Preem storsatsar på grön diesel i Göteborg

  Preem investerar 300 miljoner kronor för att bygga om raffinaderiet i Göteborgs Hamn. Produktionen av grön diesel ska fördubblas efter hösten 2015.

  Ombyggnaden av Preems raffinaderi i Göteborgs Hamn har redan påbörjats som ett steg för att fördubbla produktionen av grön diesel, som ska kunna levereras ut till marknaden hösten 2015.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Preem tillverkar redan nu en grön diesel som är baserad på tallolja som är en restprodukt från skogsindustrin. Den skeppas från Norrland ner till Preems anläggning Göteborgs Hamn och processas tillsammans med fossil diesel, och får på så sätt samma egenskaper som en vanlig standarddiesel.

  - I Göteborg bygger vi om kolkedjorna så de blir identiska med de fossila kolkedjorna, vilket innebär att vi får samma energiegenskaper, säger Thomas Ögren, presschef på Preem.

  Talldiesel

  I anläggningen processar man 28 procent av talldieseln tillsammans med den fossila dieseln så att det blir en homogen produkt. På slutet blandas den ut med sju procent rapsmetylester, vilket ger en slutprodukt som innehåller 35 procent förnybar råvara, vilket reducerar utsläppen med 31 procent, förklarar Thomas Ögren.

  - Och du kan köra på den dieseln i alla dieselbilar oavsett ålder. Du behöver inget specialfordon, utan vem som helst som tankar den här dieseln gör en insats för minskade koldioxidutsläpp, säger Thomas Ögren.

  Enligt Preem ska man kunna fördubbla dagens volym från 400 000 ton talloljediesel till 800 000 ton efter 2015.

  Preems gröna diesel är först och främst avsedd för den lokala marknaden, men Thomas Öberg håller det inte för otroligt att dieseln också kan komma att exporteras i ett senare skede.

  Kommer det att finnas restprodukter så att det täcker den ökade produktionen?

  - I anläggningen kommer vi att kunna hantera både vegetabiliska oljor och animaliska fetter. Det innebär att vi kan använda såväl tallolja, raps men också animaliska fetter, som slaktavfall. Det finns flera olika typer av förnybara råvaror som vi kan använda, säger Thomas Ögren.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.