Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Praktiska utbildningar lockar inte ungdomar

  Fyra av fem elever har antagits till gymnasiet på sitt förstahandsval. De breda teoretiska programmen är fortsatt populära. Men det går trögare för de praktiska yrkesutbildningarna.

  - Generellt sett märks det ett minskat intresse från ungdomarna, säger Michael Enghag, verksamhetschef för Framtidsgymnasiet i Göteborg.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Totalt har 9 435 elever antagits till gymnasiet i Göteborgsregionen. Av dessa är 5 783 antagna på kommunala skolor och 3 652 på fristående skolor.

  Läs också: Ojämnt intresse för lärarprogram

  Knappt 80 procent av eleverna är antagna på sitt förstahandsval både när det gäller utbildning och skola. Ser man enbart till sökt utbildning är 90 procent antagna på sitt förstahandsval.

  Föregående år har andelen som antas på sitt förstahandsval varit lite högre.

  De populäraste utbildningarna är samhällsvetenskapsprogrammet, naturvetenskapsprogrammet, ekonomiprogrammet, teknikprogrammet samt estetiskt program. Naturvetenskapsprogrammet, ekonomiprogrammet och vård- och omsorgsprogrammet ökar mest.

  Lika populära är inte yrkesutbildningarna. På fristående Framtidsgymnasiet – som utbildar allt från svetsare och vvs-montörer till målare och elektriker – har många program inte fått några ansökningar alls, men enligt Michael Enghag är skolans totalt drygt 50 antagna elever inför höstterminen tillräckligt.

  - Vi har inte plats med så många mer på vår skola. Vi kommer att ha kö till hösten. Många söker till oss via yrkesintroduktion, elever som inte har klarat sin grundläggande behörighet, säger han.

  Sammanlagt kommer skolan att ha knappt 300 elever till hösten. Michael Enghag påpekar att det finns ett stort behov av hantverkare på arbetsmarknaden.

  - Men intresset för yrkesprogram har svalnat något, rent nationellt. Däremot fyller många som börjar arbeta som hantverkare på med extra kurser på vuxenutbildningar, men intresset bland ungdomar har minskat något de sista åren, säger han.

  Högst söktryck har Göteborgs Högre samskola, Sveriges Ridgymnasium i Kungsbacka, IT-gymnasiet i Göteborg, Mikael Elias teoretiska gymnasium och Donnergymnasiet.

  Reservantagningen startar 10 augusti och avslutas 2 september.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.