Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Pragmatiskt Sverige erkänner stater

Fler än 30 stater, såsom USA och flera stora EU-länder, har erkänt Nationella övergångsrådet som Libyens makthavare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men Sverige tillämpar en annan princip.

Sverige erkänner inte regimer, utan stater, har utrikesminister Carl Bildt och UD deklarerat flera gånger på sistone.

-Har vi en gång erkänt Libyen som stat, och det har vi gjort många decennier tillbaka i tiden, så erkänner vi med automatik den regim som företräder Libyen i det internationella umgänget och om den regimen har kontroll över den libyska statsapparaten, förklarar folkrättsexperten Ove Bring.

Det är typiskt för stora länder att vilja påverka en utveckling genom att erkänna regeringar, medan små länder som Sverige i stället brukar erkänna stater, säger folkrättsexperten Ove Bring.

-Små stater kan uppleva det som politiskt besvärligt att ta ställning i en konflikt som inte är löst.

Samtidigt försöker Frankrike och Storbritannien häva sanktionerna mot Libyen så att övergångsrådet ska kunna använda sig av nu frysta tillgångar.

-Vi är diplomatiskt engagerade i FN och på andra ställen för att göra det möjligt att frigöra tillgångarna, sade Storbritanniens utrikesminister William Hague enligt AFP.

En talesperson för franska utrikesdepartementet gav ett liknande uttalande.

-Det nationella övergångsrådet bör ha tillgång till de finansiella resurser som frystes av säkerhetsrådets resolutioner. Vi arbetar för tillfället mot detta i New York, i nära samarbete med våra partners, sade Bernard Valero.
Mest läst