Präst rasar mot UG:s fejkade homobikt

ANNONS
|

Per Engström, kyrkoherde i Susedalens församling i Falkenberg är mycket upprörd över Uppdrag Gransknings arbetsmetoder. En reporter utgav sig för att vara student som känner sig dragen till personer av samma kön och ville ha hjälp med detta, och använde sig av dold inspelningsutrustning under en påhittat själavårdssamtal.

Tv-teamet konfronterade sedan Per Engström med en utskrift av samtalen. Han ville inte svara på UG:s frågor med hänvisning till prästers absoluta tystnadsplikt och rapporterade sedan till biskop Per Eckerdal i Göteborg för att berätta om det inträffade.

- Det visade sig att Uppdrag Granskning gjort detta mot flera präster, det var en upplagd kampanj. Tystnadsplikten är en oerhört viktig sak för hela kyrkan och även frikyrkan. En urgammal institution som människor har glädje av, och det är oerhört utmanande att ge sig på det sammanhanget. Jag har lämnat över detta till biskoparna. Vi präster måste få klarhet i detta och vägledning från våra herdar, säger Per Engström.

ANNONS

- I grund och botten är vår tystnadsplikt absolut. Vi kan inte röja en människa, lika lite som journalister får röja sina källor. Om vi präster bryter mot tystnadsplikten så kan Domkapitlet fälla oss för detta. Och då kan man mista sin rätt att utöva prästämbetet. Det är därför jag reagerar som jag gör, detta är ingen liten grej.

Nils Hanson, ansvarig utgivare för Uppdrag Granskning, vill inte kommentera detaljer i det kommande programmet, som kommer att visas den 28 maj.

- Vill verkligen stå för största möjliga öppenhet, men det är sex, sju veckor kvar till sändning och vi är mitt under produktion. Men vi håller på med en granskning av Svenska kyrkan. Vi kommer att avslöja ett allvarligt missförhållande och jag ser fram emot de kommande diskussionerna i samband med att programmet sänds, säger Nils Hanson.

Per Engström är en av de präster som undertecknat Kalin-listan, en grupp präster som tar avstånd från Svenska kyrkans beslut om en officiell ordning för välsignelse av registrerade partnerskap.

Du är en av de präster som undertecknat listan som inte vill välsigna homosexuella par?

- Saken gäller inte det. Nu diskuterar jag bara att man vill bryta själavården.

Har du ändrat inställning till listan?

ANNONS

- Nu tar du upp en fråga som jag inte vill diskutera med dig. Jag vill inte flytta fokus från den viktigaste frågan för oss. Alla präster och diakoner undrar vad vi gör nu, och vi vill ha klarhet från våra biskopar. Vi tror att vår uppgift fortfarande är själavårdande och att ta emot enskilda människor i samtal, säger Per Engström.

Under biskopsmötet i Uppsala under tisdagen har man samtalat om konsekvenserna av Uppdrag Gransknings kommande program.

- Det som oroar mig är redaktionens arbetsmetod där man ger sig in i den enskilda själavården och utmanar prästers absoluta tystnadsplikt. Jag är rädd för att allmänhetens förtroende för det tysta rummet rubbas, säger Per Eckerdal biskop i Göteborgs stift.

Varför är det allvarligt?

- Skyddet gäller alla religioner, men den absoluta tystnadsplikten finns inte i alla samfund. Den är djupt förankrad i samhället och har dessutom lagligt skydd. Det finns ett behov hos människor att kunna anförtro sig och vet att det man berättar stannar i rummet.

ANNONS