Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  "Positiv förändring för alla i stan"

  De bor i Gårda, hon jobbar vid Feskekörka, han i Lillhagen. De har ingen bil och tycker att trängselskatten blir riktigt bra.

  - Det kommer att bli en positiv förändring för alla som vistas i stan om biltrafiken minskar, säger Linn Sondell. Det blir mindre avgaser, färre skadliga partiklar i luften och mindre buller.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Med färre bilar i Tingstadstunneln kommer kanske trafiken att flyta bättre, säger John. Då kommer bussen till jobbet fram lite snabbare.

  Linn Sondell och John Karlsson bor i närheten av de gamla spårvagnsstallarna i Gårda.

  Linn är elektroingenjör jobbar på ett av landets stora tekniska konsultföretag. John är apotekare på Västra Götalandsregionens läkemedelsenhet.

  - Jag åker med buss på linje 60 till jobbet, säger Linn. Det tar 15 minuter från dörr till dörr, jag hinner knappt öppna en tidning eller en bok.

  John åker också buss, linje 52 eller 53, mellan Olskrokstorget och Lillhagen.

  - Inklusive promenaderna före och efter bussresan tar det ändå inte mer än en halvtimma till jobbet. säger John. Det finns ingen anledning för någon av oss att åka bil.

  Ingen av dem har haft bil med undantag för Linns kortvariga bilinnehav när hon bodde i Mariehamn på Åland, en stad med gles kollektivtrafik.

  - De få gånger per år vi behöver bil hyr vi genom en bilpool vi är med i, säger John. Det funkar alldeles utmärkt.

  De tycker kollektivtrafiken oftast fungerar bra.

  - Vi bodde tidigare i Kortedala och då hände det någon enstaka gång att turer ställdes in eller vagnar var försenade, säger Linn.

  Eftersom de sällan kör bil påverkas de i praktiken endast indirekt av trängselskatten.

  - Några tior extra när vi hyr bil kan vi nog klara. Den stora förändringen för oss blir den minskade trafiken och den förbättrade miljön.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.