Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

onsala
Onsala kyrka är rik på utsmyckningar i barockstil.

Populärt kaparpar vilar på Odens sal

På Odens sal ligger i dag Onsala kyrka med sin rika barockinteriör. Kyrkan härbärgerar de världsliga resterna av Onsalas stora kaparpar, Lars och Ingela Gathenhielm.
Kristendomens tidiga företrädare byggde kyrkorna på hednamark. Så ock i Onsala där dagens kyrka står i en för vikingarna viktig offerlund, Odens Sal. Det är därifrån som namnet Onsala är hämtat.
Dagens kyrkobyggnad är från 1600-talet och ersatte då en medeltida gråstenskyrka. Runt kyrkan finns många förhistoriska lämningar, och förutom kyrkan, även prästgård och klockaregård från 1700-talet. Kyrkstallarna intill är från 1800-talet.

Kyrkans rika barockinteriör är från årtiondena runt 1700-talet. Mycket av interiören påminner besökaren om Onsalas koppling till sjöfarten.
Den främre läktaren från 1824 var avsedd för hemkomna fartygsbesättningar, de tågade då med kaptenen i spetsen in i kyrkan för att vid altaret lägga ned sitt bidrag till kassan för sjömanshustrur och änkor.

I det östra tornet ligger det Gathenhielmska gravkoret. Här vilar Sveriges meste sjörövarkapten Lasse i Gatan med sin hustru Ingela i två marmorsarkofager. Lars Gathenhielm dog 1718 endast 29 år gammal, men han hann adlas före sin död av Karl XII för insatserna som kaparkapten.
Lars Gathenhielm framträdde som statligt sanktionerad pirat 1709 då det stora nordiska kriget började gå dåligt för de svenska och statens kassakistor var tömda. Svenska redare gav sig då in i en framgångsrik kaparverksamhet i både Nordsjön och Östersjön.

Gathenhielm och hans kaptener har liknats vid "havets vargar", som slog till mot danska och ryska fartyg, men även fartyg från Nederländerna, Storbritannien och Frankrike.
Kaperiet fick stor ekonomisk betydelse och Gathenhielms samarbete med kronan gav honom möjlighet att rusta allt fler och större skepp. När han dog tog hans änka, Ingela, över det lukrativa sjöröveriet och hon var hjärnan bakom flera spektakulära kapningar.

Mest läst