Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  För bara några veckor sedan var Ulla och Sven Almström ovana internetsurfare. Så är det inte längre. Här får de hjälp av IT-piloten Fredrik Palo.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Populär IT-satsning för äldre

  Hundratals äldre har hittills nappat på Härrydas populära IT-utbildningar. Och när kommunen ville minska kurstillfällena blev det protester.

  För några veckor sedan kunde de i princip ingenting. I dag köper Ulla och Sven Almström resor via internet, skickar e-post och googlar.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Det är en helt ny värld som har öppnat sig. Man kan ju få uppgifter om precis allt, säger Ulla Almström.

  De har besökt internetcaféerna för seniorer i Hindås och Mölnlycke tre gånger. Caféerna är en del av de satsningar på äldre och ny teknik som påbörjades för två år sedan. Med pengar från Hjälpmedelsinstitutet har olika projekt och kurser genomförts som gett äldre ökade kunskaper i att hantera surfplattor, datorer och mobiltelefoner. Drygt 200 har hittills deltagit och det finns inga planer på att lägga ner.

  – Ett tag tänkte vi försöka minska lite på cafétillfällena och köra varannan vecka i Mölnlycke och varannan i Hindås. Men då protesterade brukarna högljutt så vi fortsätter en gång i veckan på varje ort, säger projektledare Ingrid Grange.

  – Vi kommer att fortsätta med detta. Intresset har inte minskat, utan tvärt om.

  Hennes upplevelse är att de populäraste kurserna har varit de i att hantera en surfplatta.

  – Många äldre har valt att köpa surfplatta istället för dator när de gått kurs här. Samtidigt passar sig många för att ta över gamla grejer från sina barn och barnbarn. De vet att det kanske inte är de allra snabbaste sakerna, säger Ingrid Grange.

  Just nu arbetar ungdomar, så kallade IT-piloter, i projektform med att hjälpa de äldre. Men det finns också ett antal seniorer som på frivillig basis agerar IT-coacher och hjälper andra med teknik. Förhoppningen är att dessa volontärer blir fler på sikt.

  På biblioteket i Hindås hjälper IT-piloten Fredrik Palo Ulla och Sven Almström med att installera eGP i deras dator.

  – Vissa dagar kommer inte papperstidningen ut. Då kan man läsa tidningen i datorn istället, säger Sven Almström.