Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
För bara några veckor sedan var Ulla och Sven Almström ovana internetsurfare. Så är det inte längre. Här får de hjälp av IT-piloten Fredrik Palo.

Populär IT-satsning för äldre

Hundratals äldre har hittills nappat på Härrydas populära IT-utbildningar. Och när kommunen ville minska kurstillfällena blev det protester.

För några veckor sedan kunde de i princip ingenting. I dag köper Ulla och Sven Almström resor via internet, skickar e-post och googlar.

– Det är en helt ny värld som har öppnat sig. Man kan ju få uppgifter om precis allt, säger Ulla Almström.

De har besökt internetcaféerna för seniorer i Hindås och Mölnlycke tre gånger. Caféerna är en del av de satsningar på äldre och ny teknik som påbörjades för två år sedan. Med pengar från Hjälpmedelsinstitutet har olika projekt och kurser genomförts som gett äldre ökade kunskaper i att hantera surfplattor, datorer och mobiltelefoner. Drygt 200 har hittills deltagit och det finns inga planer på att lägga ner.

– Ett tag tänkte vi försöka minska lite på cafétillfällena och köra varannan vecka i Mölnlycke och varannan i Hindås. Men då protesterade brukarna högljutt så vi fortsätter en gång i veckan på varje ort, säger projektledare Ingrid Grange.

– Vi kommer att fortsätta med detta. Intresset har inte minskat, utan tvärt om.

Hennes upplevelse är att de populäraste kurserna har varit de i att hantera en surfplatta.

– Många äldre har valt att köpa surfplatta istället för dator när de gått kurs här. Samtidigt passar sig många för att ta över gamla grejer från sina barn och barnbarn. De vet att det kanske inte är de allra snabbaste sakerna, säger Ingrid Grange.

Just nu arbetar ungdomar, så kallade IT-piloter, i projektform med att hjälpa de äldre. Men det finns också ett antal seniorer som på frivillig basis agerar IT-coacher och hjälper andra med teknik. Förhoppningen är att dessa volontärer blir fler på sikt.

På biblioteket i Hindås hjälper IT-piloten Fredrik Palo Ulla och Sven Almström med att installera eGP i deras dator.

– Vissa dagar kommer inte papperstidningen ut. Då kan man läsa tidningen i datorn istället, säger Sven Almström.

Mellan 2011 och 2012 bedrevs två projekt i Härryda med syfte att öka de äldres inflytande i samhället genom att tillgodogöra sig ny teknik. Efter att ha undersökt behovet visade det sig uteslutande vara IT-teknik som de äldre själva ville lära sig mer om.

Hjälpmedelsinstitutet har bidragit med totalt 650 000 kronor för dessa projekt, som genererat nya kurser och fortsättningskurser.

Källa: Härryda kommun

Mest läst