Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Politiskt gräl om Juholt-uttalande

S-ledaren Håkan Juholt gick direkt efter semestern till politisk offensiv för att få sitt parti ur krisen. Men han hamnade snabbt i ett nytt bråk om felaktiga uttalanden.

Juholt höll på måndagen sitt första anförande på en månad vid Folk och Försvars konferens i Sälen. Planen är nu att få fokus på s-politiken i stället för på Juholts ledarskap.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men ett nytt bråk uppstod om S-ledarens uttalande efter att Juholt sagt att regeringen "drev igenom" en ny försvarspolitik med stöd av Sverigedemokraterna (SD).

Försvarsminister Sten Tolgfors gick snabbt ut och påpekade att det inte var sant. Riksdagen tog de avgörande besluten om det nya försvaret 2009 och 2010, innan SD fanns i riksdagen.

Folkpartiledaren Jan Björklund kallade Juholts påstående för "trams".

"Medvetet drastisk"

S-ledaren tvingades senare förklara sig.

– Självklart vet jag att SD inte satt i riksdagen under förra mandatperioden. Det är dåligt att försvarsministern antyder något annat. Det är låg nivå, säger Juholt.

– Jag uttryckte mig medvetet drastiskt för att belysa minoritetsregeringens problem.

Juholt anklagar regeringen för att ha stängt dörren för breda överenskommelser om försvarspolitiken och drivit igenom ett nytt försvar som är underfinansierat. Han pekar på att både ÖB och Officersförbundet anser att försvarsanslagen måste höjas efter 2014.

Juholt är öppen för att diskutera problemet och menade med sitt uttalande att minoritetsregeringens agerande lett till att den nu bara har SD att luta sig mot.

– Om jag valde ett ord som var felaktigt så beklagar jag det.

Har en plan

Det är inte första gången fokus hamnat på hur Juholt uttryckt sig i stället för på politiken. I Sälen försökte S-ledaren lyfta in en ny dimension i den säkerhetspolitiska debatten. Han menade att ökade social klyftor i Europa kan leda till säkerhetspolitiska hot i form av extremism och rasism.

Juholt sade sig strax efter framträdandet känna att S står inför en nystart, trots nya dåliga opinionssiffror. Han bygger sin optimist på att opinionsstödet gick upp förra sommaren innan de interna s-bråken och hyresersättningsaffären tog fart. Uppgången då berodde, enligt Juholt, på att han fått möjlighet att tala sakpolitik. Nu vill han göra om samma nummer för att ta S ur krisen.

– Jag har en plan för detta. Runtom i stugorna i Sverige finns många som längtar efter att S ska visa på ett alternativ, visa på hur vi ska skapa jobb, säger Juholt.

Planen är att nya politiska förslag ska presenteras successivt med start i partiledardebatten på onsdag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.