Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Patrik Ehn utesluten ur SD.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Politiska vildar sår split inom SD

  Efter veckans uteslutningar skakas Sverigedemokraterna av interna motsättningar. I Västsverige blir de extra tydliga. Här kan det finnas ett underlag för ett nytt parti.

  Patrik Ehn var till i måndags gruppledare för SD i både Göteborg och i Västra Götalandsregionen. Nu sällar han sig till den ökande skaran av politiska vildar. SD är invalda i nästan alla Västsveriges kommuner, men nära var fjärde stol är antingen tom eller upptagen av någon som uteslutits eller lämnat partiet.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Västra Sverige har länge varit ett problem för den nuvarande partiledningen. Här har det så kallade bunkergänget med förre partiledaren Mikael Jansson som galjonsfigur ett starkt fäste. Patrik Ehn och ungdomsförbundets ordförande Gustav Kasselstrand har varit tongivande i den delen av partiet som betonar arvet bakåt och var emot att byta ordet nationalistiskt mot socialkonservativt som beteckning på SD.

  Men Alex Bengtsson på tidningen Expo som bevakat SD under lång tid tycker inte att man ska dra för stora växlar på falangstrider.

  – Framför allt handlar uteslutningarna om lojalitet mot Jimmie Åkesson och om partiets framtid. Erik Almqvist var tronföljare, nu finns han inte längre i den positionen och Gustav Kasselstrand utmanar. Han har en egen ideologisk bas och ett ganska starkt stöd.

  Alex Bengtsson beskriver det som att partiledningen försöker vingklippa alla runt ungdomsförbundets ledare, däribland hans mentor Patrik Ehn, precis som man gjorde när man avsatte Mikael Jansson som partiledare 2005.

  Mikael Jansson själv sitter i riksdagen och är ersättare i partistyrelsen. Han röstade emot uteslutningen av Ehn, men bedyrar sin lojalitet för partiledningen.

  – Jag är delvis förvånad över utslaget, men det här var en slutpunkt och nu är vi klara med det och går vidare.

  Hur är stämningen i riksdagsgruppen?

  – Vi funkar väldigt bra ihop, dunkar rygg hela tiden.

  Många, särskilt i Västsverige, är upprörda över vad de ser som dubbla måttstockar. Kent Ekeroth får sitta kvar och Erik Almqvist får ett guldkantat jobberbjudande. Hur ser du på det?

  – Politik är inte rättvist.

  Alex Bengtsson på Expo tror att Mikael Jansson kommer att petas före valet.

  – Eller så skickas han till Bryssel men det inte så troligt.

  Alex Bengtsson menar att det kan finnas ett underlag för att bilda ett nytt parti. Hans bild är att alla i regiongruppen utom Hanna Wigh i Falköping och Jimmie Stranne i Lerum stödde Patrik Ehn.

  – Ehn skulle mycket väl kunna gå till Svenskarnas parti men jag har svårt att se att han skulle få så många med sig. Nationaldemokraterna är på dekis och deras ordförande ses som ett skämt. En tredje väg är att Ehn öppnar eget.

  Hur kommer väljarstödet för SD att påverkas?

  – På kort sikt händer inte så mycket. Deras väljare läser inte din artikel och gör de det tycker de att det är etablissemanget som är ute efter SD.

  Men på lite längre sikt tror Alex Bengtsson, som statsvetaren Marie Demker, att idealisterna som behövs för att driva valrörelse på gräsrotsnivå tappar gnistan och hoppet.

  – Ehn är en symbolisk person. Uteslutningen kan orsaka stor skada.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.