Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Politisk strid om tunneln

  Det krisar mer än på länge mellan socialdemokraterna och miljöpartiet i samverkan om makten. Orsak är hanteringen av eventuella tunnelavgifter för älvförbindelserna.
  Nyligen undertecknade Göran Johansson (s) via ett ordförandebeslut för kommunens räkning en avsiktsförklaring. I dokumentet förklarar sig kommunen tillsammans med Västra Götalandsregionen, Göteborgsregionen och Vägverket beredd att fortsätta arbetet med att få till en Marieholmstunnel och studera ett avgiftssystem för såväl tillkommande som existerande vägtunnel under Göta Älv.
  Göran Johanssons agerande uppskattas inte av miljöpartiet och vänsterpartiet som vid senaste mötet yrkade att kommunstyrelsen inte skulle backa upp ordförandebeslutet. Partierna anser att agerandet strider mot kommunallagen..
  - Vi har aldrig diskuterat den här typen av finansiering i fullmäktige eller i kommunstyrelsen. Genom att skriva under avsiktsförklaringen har Göran Johansson prioriterat redan innan den demokratiska processen är i gång, sade Kia Andreasson (mp) efter mötet.
  - Jag anklagas för att vara odemokratisk men det blir demokratiskt den här gången också när frågan är färdig för beslut. Demokrati är att ta ställning. Vi vet inte något om avgiftssystemet så här långt. Det var kort om tid och jag bedömde att avsiktsförklaringen är bra för Västlänken som är det mest angelägna infrastrukturprojektet, svarade Johansson.
  När GP senare i veckan frågar Kia Andreasson om hanteringen påverkar samverkan mellan partiet är svaret:
  - Återstår att se. Socialdemokraterna och miljöpartiet i stadshuset ska träffas för ett rejält samtal om detta. Vi ska diskutera vad som hänt och hur vi ska ha det i framtiden. Vi vet att vi är oeniga i frågan, det är sättet att göra detta på som upprör oss, säger hon.
  Men visst finns en frihet för partierna i samverkan att gå sin egen väg i vissa frågor?
  - Javisst men den friheten regleras av att partierna inte ska överraska varandra utan informera om var vi står, säger Kia Andreasson.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.