Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Politisk protest under påvligt besök

I Kubas huvudstad Havanna håller påven Benedictus XVI en mässa inför tusentals kubaner. Men alla är inte välkomna - 150 dissidenter uppges ha gripits.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I går manade Benedictus det kubanska folket och president Raúl Castro att "bygga ett förnyat och öppet samhälle", rapporterade AFP. Men av öppenhet märks föga. Cirka 150 dissidenter uppges ha gripits innan påvens ankomst, enligt Kubanska kommissionen för mänskliga rättigheter och nationell försoning.

Lika många uppges ha förbjudits att lämna sina hem under besöket eller närvara vid påvens mässor. Myndigheterna bekräftar inte gripandena, men meddelar att politiska protester inte tillåts, skriver latinamerikanska medier.

Två mil från Kubas kust planerade dock exilkubaner i amerikanska delstaten Florida att fyra av fyrverkerier samtidigt som mässan. Fyrverkerierna sades vara en välkomsthälsning till påven - men också en protest mot regimen.

Det kommer inte att bli några politiska reformer på Kuba, trots Benedictus uppmaning om att bana väg för ett öppnare samhälle. Det meddelade Kubas vicepresident Marino Murillo vid en presskonferens i dag.

-På Kuba kommer det inte att bli några politiska reformer. Vad vi pratar om på Kuba är en uppdatering av vår kubanska ekonomiska modell, som gör vår egen form av socialism mer hållbar, för folkets välmåga, sade Murillo enligt AFP.

Ett möte mellan Benedictus och Raúl Castro är planerat för tisdagen. Enligt Vatikanen kan även ett möte med den före detta presidenten Fidel Castro vara en möjlighet.

Mest läst