Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Politisk majoritet för en folkomröstning

  Moderaternas kommunalråd Jonas Ransgård ger upp sitt motstånd mot folkomröstning om trängselskatten. Allt talar nu för majoritet för kravet på folkomröstning när frågan når kommunfullmäktige.

  Förra veckan ställde sig Moderaternas lokala förbundsstämma sig bakom kravet på folkomröstning. Men det var ett oenigt parti, där bland annat M-ledaren Jonas Ransgård hade en motsatt uppfattning.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Men nu backar han och meddelar att han kommer att föreslå partiets fullmäktigegrupp att rösta ja till en folkomröstning.

  Tidigare har Vägvalet och Sverigedemokraterna uttalat samma sak. Om alla ledamöterna följer sina respektive partiers linjer kommer 31 av fullmäktiges 81 ledamöter att rösta ja. Därmed kan motståndarna mot folkomröstningen inte längre uppnå de två tredjedels majoritet som krävs för ett nej.

  Jonas Ransgård skriver i ett mejl till GP att han föreslår att fullmäktigegruppen reviderar tidigare ställningstagande och biträder en folkomröstning:

  - Detta innebär att vi som parti fortsatt står bakom det Västsvenska paketet samtidigt som vi bejakar folkinitiativets krav på att låta göteborgarna rösta om trängselskatten.

  - Då vi har ett resultat av omröstningen får Göteborgs Stad vid behov söka kontakt med övriga parter i Västsvenska paketet för att se hur göteborgarnas vilja kan förverkligas.

  Fullmäktiges största parti, Socialdemokraterna, har ännu inte tagit ställning. Det kommer partiet inte att göra förrän man har alla fakta på bordet i det tjänsteutlåtande som stadsledningskontoret arbetar med.

  - Vi har bestämt oss för att avvakta slutgiltigt besked till dess att vi har ärendet från stadsledningskontoret, säger kommunalrådet Johan Nyhus (S).

  Socialdemokraterna förväntar sig att beredningen skall ge svar på en rad juridiska aspekter av ett ja eller nej till folkomröstning. Dit hör bland annat effekterna på ingångna avtal.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.