Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Politisk lösning krävs för att få bort tiggeriet

  Det är dags att ta politiskt ansvar för att komma tillrätta med tiggeriet i Sverige. Civilsamhället måste ges bättre förutsättningar att hjälpa till, olagliga bosättningar avhysas och fattiga EU-länder stöttas i att bygga upp en fungerande socialtjänst, skriver Aron Modig (KD) och Kalle Bäck (KD).

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  Under de senaste åren har gatubilden i svenska städer förändrats. Personer från fattigare EU-länder väljer i allt större utsträckning att ta sig till vårt land för att försörja sig genom tiggeri. En undersökning som SVT nyligen gjorde visade att det kan ha skett en fördubbling bara under det senaste året och nu finns uppskattningsvis mellan 3 400 och 4 100 EU-migranter i Sverige som livnär sig på tiggeri.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Regeringens samordnare på området, Martin Valfridsson, säger också att en del personer ägnar sig åt att hota och utpressa de tiggande. Det tyder på att det börjar växa fram något av en kriminell organisering kring tiggeriet, där fattiga människor utnyttjas.

  Illegala bosättningar

  Dessutom är det inte ovanligt att bosättningar utan tillstånd etableras. Enligt Fastighetskontoret fanns 23 illegala bosättningar med EU-migranter i Göteborg under år 2014. På en del av dem bodde även minderåriga. Enligt en nyligen presenterad rapport från Social resursförvaltning finns också uppgifter från fältarbetare om att många inte är intresserade av att bo i legala alternativ såsom vanliga campingar. Detta är en problematik som vi inte kan blunda för.

  Vi kristdemokrater värnar den fria rörligheten inom EU och även asylrätten för människor på flykt. Den fria rörligheten gäller dock för jobb och studier – inte tiggeri. Den som vill söka sig till Sverige för att studera eller arbeta måste kunna ordna sitt boende själv. Göteborgs stad har ett befolkningsansvar för att människor har tak över huvudet. Det gäller dock de som är skrivna i Göteborg, inte de som är folkbokförda i andra kommuner eller länder.

  Ingen framkomlig väg

  Det är behjärtansvärt att hjälporganisationer från civilsamhället hjälper människor som befinner sig i en utsatt situation. Men att, som Miljöparitet vill, införa en nationell ”tak över huvudet”-garanti är ingen framkomlig väg. Detta skulle permanenta den ohållbara situation vi har i dag och samtidigt underminera asylrätten och möjligheterna för Sverige att hjälpa dem som är i allra störst behov av skydd och hjälp.

  I stället måste långsiktigt hållbara lösningar till. Vi föreslår därför att Göteborg och Sverige tar ett samlat tag kring frågan. Lösningarna måste främst finnas i EU-migranternas hemländer. Därför föreslår vi:

  • Nationella riktlinjer för arbete med EU-migranter behövs. Göteborgs stad och Göteborgsregionen (GR) håller på att ta fram riktlinjer för hur situationen ska hanteras. I längden är det dock inte hållbart att kommuner arbetar på så olika sätt, utan detta måste samordnas över hela landet.

  • Det civila samhället måste ges bättre villkor. Många hjälporganisationer arbetar för att förbättra situationen i exempelvis Rumänien och Bulgarien. Detta måste uppmuntras och tillåtas växa. Avdraget för ideella gåvor, som infördes på Kristdemokraternas initiativ för några år sedan, ska utvecklas, inte avvecklas som de rödgröna är på väg att göra.

  • Olagliga bosättningar ska avhysas skyndsamt. Svensk lagstiftning ska gälla i Sverige och därför måste myndigheter som polisen och kronofogden i samarbete med kommuner snabbt och på ett respektfullt sätt avhysa olagliga bosättningar.

  • I Köpenhamn har man framgångsrikt arbetat med att hjälpa EU-migranter att resa hem och få kontakt med lokala myndigheter. Göteborgs stad bör undersöka möjligheten att lära av detta exempel.

  • EU måste bidra till att bygga upp fungerande strukturer och myndigheter i fattiga EU-länder, såsom en fungerande socialtjänst i respektive land. Kanske kan Sverige och Göteborg bidra genom kunskapsöverföring och utbildningsinsatser?

  Ta politiskt ansvar

  Detta är några förslag. Det är dags att politiskt ansvar tas för att komma tillrätta med situationen. Att fler partier nu börjar fundera kring frågan, särskilt inom Alliansen, är bra. Vi hoppas att de historiskt svaga rödgröna politiska ledningarna på lokal och nationell nivå tar till sig av våra förslag och agerar i frågan. Att bara stillatigande låta utvecklingen fortgå är inte hållbart.

  Aron Modig (KD)

  riksdagsledamot, Göteborg

  Kalle Bäck (KD)

  ersättare kommunfullmäktige Göteborg