Richard Mentzer, Camilla Hedberg och Pernilla Joselid är lärare på Älvsåkersskolan. De blir arga när politiker skyller bristerna i skolan på dåligt ledarskap.
Richard Mentzer, Camilla Hedberg och Pernilla Joselid är lärare på Älvsåkersskolan. De blir arga när politiker skyller bristerna i skolan på dåligt ledarskap.

Politikerutspel väcker känslor

ANNONS
|

– Det är ett hån mot elever, lärare och föräldrar när de framställer det som att den största orsaken till problemen beror på ledarskapet. De gör det väldigt lätt för sig när de säger så, som om de med gott samvete kan fortsätta skära i budgeten, säger läraren Pernilla Joselid.

I måndags berättade föräldrarepresentanter i Kungsbacka inför en sal full av politiker om brister i skolan. Vittnesmålen handlade bland annat om stora grupper, mobbning och färre elever som klarar målen i alla kärnämnen.

Lisa Andersson (M), kommunstyrelseledamot med fyra år bakom sig som vice ordförande i nämnden för förskola och grundskola sa:

ANNONS

– Det är mycket en ledarskapsfråga och vilken typ av klass man har. Det är ju konstigt att vissa skolor lyckas bättre än andra år efter år.

Uttalandet väckte stor irritation även hos lärare. Älvsåkersskolan i Anneberg har på kort tid tvingats dra ner på fem heltidstjänster. Större grupper och mer undervisningstid är några följder. Samtidigt ska läroplanen och kursplaner följas och varje elev ska bli sedd utifrån sina individuella behov.

Vid ett tillfälle kastade några elever upp saxar i taket när de vistades ensamma under en lektionstimme.

– Man ska absolut inte bortse från vikten av ett gott ledarskap. Men saxincidenten hade aldrig hänt med en lärarledd undervisning, anser läraren Camilla Hedberg.

Lärarna är dock övertygande om att en lyckad framtid är en budgetfråga som inte gynnas av en minskad elevpeng – som redan ligger 6 000 kronor under riksgenomsnittet. Samtidigt finns utrymme för självkritik.

– Vi är i allmänhet dåliga på att tala om vad det innebär att vara lärare och vad vi faktiskt gör. Det måste vi bli bättre på, säger Pernilla Joselid.

Lisa Andersson tycker fortfarande att det är märkligt att vissa skolor klarar ekonomin och verksamheten bättre år efter år.

– Det kan givetvis bero på flera saker, inte bara ledarskapet. Det kan vara pedagogerna, klasstorleken, strukturen och resurser. Vi får sätta oss ner och ta reda på det nu, säger hon.

ANNONS

Maj-Britt Rane Andersson (S)

– Nej. Det har med minskade resurser att göra. Elevpengen har urholkats år efter år och färre lärare får göra mer.

Christian Haneson (FP)

– Nej, så enkelt är det inte. Vi måste våga problematisera. Behövs det mer pengar måste vi också kunna motivera det.

Elisabeth Elfström (C)

– Ledarskapet är viktigt hela vägen, från huvudman och neråt. Det handlar om resurser också. Även om elevpengen i Kungsbacka ligger lägre än riksgenomsnittet har vi bra förutsättningar ändå.

Mikaela Zackrisson (KB)

– Nej, inte enbart. Det måste finnas flera aspekter, som resurser och arbetsmiljöbrister.

Fotnot: Politikerna är ordinarie ledamöter i nämnden för förskola och grundskola i Kungsbacka. Nämndens ordförande Anders Ekström (M) har inte gått att nå.

ANNONS