Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Betalstation

"Politikerna bor ju över hela staden"

Ligger de kommande betalstationerna för trängselskatt så att de gynnar Göteborgs politiker? Nja, riktigt så enkelt är det inte.

I en insändare i söndagens GP undrade signaturen Stig W varför Göteborg får hela 38 betalstationer när trängselskatten införs vid årsskiftet. I Stockholm, som är mycket större, finns enbart 18.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Insändarskribenten undrade också hur det kommer sig att Backa är nedlusat med betalstationer medan få stationer finns i de södra delarna av Göteborg. "Kan det bero på att så få av stadens styrande bor i Backa?", undrade Stig W.

Ja, hur är det egentligen? Spekulationerna har fortsatt under måndagen i sociala medier. GP har kollat var politikerna i kommunstyrelsen och trafiknämnden bor.

Ungefär hälften av kommunstyrelsen bor innanför trängselskattezonen och hälften utanför. Sex av de 18 ledamöterna och ersättarna bor på Hisingen.

Tittar vi på trafiknämnden bor de flesta utanför trängselzonen, fyra bor på Hisingen och bara en i Askim.

Men Lena Johansson på trafikkontoret, är det politikerna i Göteborg som bestämmer var stationerna ska ligga?

- Nej, det är ett samarbete mellan flera olika parter. I gruppen fanns representanter för Trafikverket, Transportstyrelsen, Göteborgs stad och Göteborgsregionen.

Lena Johansson berättar också att det funnits en hel mängd olika förslag för var stationerna ska ligga. Så småningom landande processen på de 38 stationer som är aktuella från årsskiftet.

Varför så många? Stockholm har ju bara 18.

- Stockholm är omringat av vatten vilket gör det enklare. Stationerna i Göteborg har lagts så att vi inte ska få in ovälkommen trafik på små bostadsgator.

I morgon kommer parterna i trängselskatteprocessen att ha ett presseminarium för att om möjligt räta ut vissa frågetecken.

- Det har cirkulerat en hel del felaktigheter i press och på andra ställen och vi vill rätta till dem och försöka visa systemtänket.

Hur menar du då?

- Betalstationerna finns där de finns av en anledning. Det kan handla om framkomlighet, miljö eller annan lämplighet. Det gäller att se det i ett sammanhang.

Men kan du avfärda att de står där de står på grund av var politikerna i stan bor?

- Betalstationerna står där de gör bäst nytta för västsvenska paketet. Politikerna bor ju över hela staden, säger Lena Johansson.

0621_trangselskatt.jpg
Mest läst