Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Politiker vill minska journalisternas makt

Fyra av tio kommunpolitiker tycker att journalister har för stor makt.

En stor undersökning visar att politiker vill minska journalisters och tjänstemäns inflytande i kommunerna. Statsvetare vid Göteborgs universitet presenterar studien som bygger på en enkät till samtliga folkvalda politiker i kommuner och landsting i Sverige.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Politikerna har fått svara på frågor om vem som har störst inflytande och vem som borde ha det. Fyra av tio kommunpolitiker vill minska journalisternas makt. Ungefär lika många tycker att tjänstemännen har för stort inflytande.

Anders Sundell, en i forskargruppen som arbetat med studien, ser en skillnad mellan fritidspolitiker och de som är politiker på heltid:

- Fritidspolitikerna är mest måna om att minska tjänstemännens inflytande, medan heltidspolitikerna framför allt vill minska journalisternas inflytande.

När det gäller frågan om vem som faktiskt har inflytande kommer medborgarna långt ner på listan. Fullmäktigeledamöterna rankar kommunstyrelsens ordförande som den som har mest makt och medborgarna som dem som har minst.

I studien ingick också frågan hur politikern själv såg på sitt inflytande. Svaren visar att kvinnor och män upplever sig ha ungefär lika stor makt, alltså inga påtagliga könsskillnader i hur man skattar sitt eget inflytande.

Mest läst