Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Stort ögonblick. För att kunna ge en god vård och en positiv förlossningsupplevelse krävs närvaro och stöd, men utvecklingen går mot allt mer apparatstyrd tillsyn, skriver debattören.

Politiker sparar pengar på mammors bekostnad

GP DEBATT. Födande kvinnor är en svag påtryckargrupp. Före vet de inget, efteråt kräver barnet allt. Därför kan man skära ner förlossningsvården utan att riskera att få en tårta i ansiktet. Men de nedskärningar som nu görs i förlossningsvården slår hårt mot både patienter och personal, skriver Eva-Maria Wassberg.

Ur en barnmorskas verklighet i dagens Vårdsverige:

Sista arbetsdagen som vikarie på Normalförlossningen Östra sjukhuset. Nu tvingas jag över på ”Bemanningsservice”. Antalet barnmorskor/undersköterskor ska minska tio procent och förlossningsrum stängas. Arbetsvillkoren förändras drastiskt för mig och hundratals andra inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset, SU.

SU har fått politiska direktiv att spara pengar genom att alla vikarier flyttas till Bemanningsservice eller avskedas. Begreppet vikarie försvinner. Vi som blir timanställda får klara oss utan lön en månad: arbetar under februari men får lön i slutet av mars. Allt görs genom påbud. Vi har ingen förhandlingsrätt.

SMS-styrda daglönare

Forna tiders hamnsjåare i Göteborg stod med mössan i hand för ett påhugg över dagen. Nu är det vi som blir sms-styrda daglönare med anställning som startar vid arbetspassets början och upphör vid passets slut.

I stället för att stå i hamnen och vänta på jobb måste vi ta med mobilen på toa, bio och på dejt, för tänk om det kommer ett grupp-sms om jobb – först till kvarn får det! Nutidens daglönare spelas ut mot varandra.

Föräldrar med småbarn utan blixtsnabb barntillsyn får söka annat arbete. Många års utbildning och lång tid i yrket hjälper inte. lever verklighetens folk!

Politikerna i Västra Götalandsregionen sparar pengar på mammors bekostnad. Födande kvinnor är en svag påtryckargrupp. Före vet de inget, efteråt kräver barnet allt. Därför kan man skära ner förlossningsvården utan att riskera att få en tårta i ansiktet.

Stöd och närvaro blir bristvara

Är du gravid kan din verklighet i Göteborg 2012 komma att se ut så här:

Rrrring! ”Välkommen till förlossningsvården i Göteborg, du talar med Julia, barnmorska... Du har värkar säger du. Ja, jag får hänvisa dig till Varberg/Trollhättan/Borås eftersom vi har fullbelagt här... Ja, jag förstår att det blir svårt för dig att åka så långt, men tyvärr, vi måste spara pengar.”

Får du inträdesbiljett kan du råka ut för följande:

Du får sista lediga rummet på Östra. I de övriga 11 rummen ligger kvinnor som föder eller har fött. De sex barnmorskorna har nu två kvinnor var. Likt de andra föderskorna får du dela barnmorska. Alla förlöser, även arbetsledaren. Ingen kan hjälpa dig utifrån dina behov, bara utifrån vad verksamheten tillåter.

Ingen har tid att ge evidensbaserad vård med stöd och närvaro. Det blir mest apparatstyrd tillsyn: ryggbedövning från droppställning, en värkmätare på magen, en elektrod i slidan som fästs på barnets huvud, värkförstärkande dropp från droppställning. Var är barnmorskan som talar lugnande och ger stöd?

Riskerna ökar för långdragen förlossning, sugklocka, klipp, bristningar och kejsarsnitt. Dyrare vård och sämre förlossningsupplevelse. När det saknas barnmorskor minskar kompetensen och den medicinska säkerheten kan inte upprätthållas.

I dag föder närmare 20 procent av kvinnorna från normalförlossningen (de friskaste av de friska) med sugklocka eller kejsarsnitt. Räkna med att den siffran stiger ännu mer i 2012 års slimmade förlossningsvård.

SU:s skuld betalas även av undersköterskorna. Deras antal minskar och de kvarvarande måste göra ett större arbete på färre händer och ryggar. Vid en förlossning sprids kroppsvätskor över rummet. Rengöringen mellan förlossningarna måste vara minutiös. Inga kvinnor dör i barnsängsfeber längre, men vad kan vi vänta?

Mer teknik och mindre personal

Föda barn är en av livets största upplevelser. Processen är djupt biologisk, utvecklad under miljoner års evolution. Krafterna finns inom varje kvinna och kan frigöras av skickliga barnmorskor.

Den medicinsk-tekniska modellen för mödra- och förlossningsvård är utvecklad av män som produkt av den industriella revolutionen. Förändringarna på SU går mot ökad teknik, fler och dyrare apparater men färre människor. Personalvård finns inte, processhandledning saknas. Utvecklingen är omänsklig. Vad är nästa steg, förlossningar bara under kontorstid?

Signalerna är illavarslande.

Eva-Maria Wassberg

legitimerad barnmorska

Bild - 2

Förlossningsvården på SU ska göra besparingar genom att bland annat:

Två förlossningsrum stängs på Mölndals sjukhus.

Fem BB-platser stängs på Mölndals sjukhus.

Amningsmottagningen kommer att skäras ner med 50 procent.

Auroramottagningen för förlossningsrädda kvinnor stänger med en dag i veckan.

Vikarierande personal flyttas över till en bemanningsservice.

Mest läst