Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Beryllgatan Fiskebäck F_6

Politiker kände inte till fiasko med Kinamoduler

Politikerna i Göteborg kände inte till byggföretaget Prime livings tidigare fiaskon med modulhus i Lund och Upplands Väsby. Men intresset för att granska företaget noggrannare är ljummet.

Prime livings modulhus för studenter i Lund och Upplands Väsby blev en flopp på grund av väggar som säckade ihop och fuktskador i utrymmena. Även i Karlstad och Malmö har Prime livings byggen drabbats av problem.

Läs även: Fiaskohus från Kina i Göteborg

Nu visar det sig att politikerna i Göteborgs stad byggnadsnämnd och fastighetsnämnd inte haft koll på Prime livings tidigare svårigheter. Några handfasta planer på att syna kvaliteten på modulerna har ännu inte seglat upp.

– Vi får ta upp det här och diskutera. Prime living säger ju att de har gjort förbättringar vad gäller kvaliteten, säger byggnadsnämndens andre vice ordförande Ann Catrine Fogelgren (L).

Fastighetsnämndens ordförande Jahja Zeqiraj (S) kände heller inte till problemen i Lund och Upplands Väsby. Men han påpekar noga att det kommer att ske en slutbesiktning innan någon får flytta in i bostäderna.

– Vi kräver att man följer Boverkets byggregler och de krav som finns där. Det är stadens garanti för att det blir bra, säger han.

Kommunen äger inte Prime livings bostäder, utan har slutit ett arrendeavtal med företaget. Det gör att kommunens inte strävar efter samma insyn som i det uppmärksammade fallet med kinesisk gatsten. Där har Göteborgs stad känt till och brottats med missförhållanden för arbetarna, men under ett antal års tid inte kommit tillrätta med problemen.

Prime livings vd Jan Servera har inte velat specificera arbetsförhållandena under vilka modulhusen produceras i Kina. Den kinesiska statsägda husproducenten Avic har inte gått att nå överhuvudtaget. Därmed är det höjt i dunkel huruvida arbetarna som bygger svenska studenters modulhus får hyfsade löner och arbetstider.

Ulf Kamne (MP) som är ordförande i byggnadsnämnden berättar att kommunen har funderingar på att införa sociala riktlinjer kring nybyggnationer för vilka kommunen hyr ut mark. Det skulle i så fall minska risken för att arbetare utnyttjas eller att arbetsförhållanden inte kollas upp.

– Det är klart att vi påverkar världen, även om vi inte direkt upphandlar utan bara upplåter mark, säger han.

Läs mer: Stor förvirring kring beslut om bygglov

Mest läst