Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
240728h1024.jpg
Polisen i Östersund rekommenderar framför allt kvinnor för att vistas ute ensamma på natten efter att en rad misstänkta våldsbrott inträffat sedan den 20 februari. Arkivbild.

Polisvarning mot kvinnor kritiseras

Polisen i Östersund varnar kvinnor från att vistas ute ensamma på natten. Orsaken är minst sex våldsbrott på senare tid. Nu får polisen kritik från flera håll.

AnnSofie Andersson (S), kommunalråd i Östersund hade önskat att polisen hört av sig innan de gick ut med varningen.

-Lösningen kan aldrig vara att gå ut med en sådan här varning. Vi har jättemånga kvinnor som jobbar inom hemtjänst och vården på natten till exempel. Hur tänker man där? säger AnnSofie Andersson till SVT Nyheter Jämtland.

En annan kritiker är Johan Hedin, rättspolitisk talesperson för Centerpartiet. "Det blir fel om man uppmanar kvinnor att anpassa sig efter kriminella. Det riskerar att leda in på fel väg om offer ska anpassa sig efter gärningsmän", säger han i ett uttalande.

Bakgrunden till varningen är att flera våldsbrott skett sedan den 20 februari, senast i helgen. Då utsattes en kvinna för en misshandel av en ensam gärningsman, medan en annan kvinna anmälde ett våldtäktsförsök med tre angripare.

-Det är oroväckande och vi vill mana till försiktighet, sade Stephen Jerand, polisområdeschef i Jämtland, på en presskonferens enligt Östersunds-Posten.

Jerand lovade att polisen ska vidta en rad åtgärder och manar också allmänheten att höra av sig med observationer, rapporterar tidningen.

Mest läst