Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Fler poliser under julhandeln i Nordstan.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Polistätt i Nordstan till jul

Julhandeln är i full gång och polisen har ökat sin närvaro på gator och torg. Men hur oroliga är egentligen göteborgarna för sin säkerhet?

Efter terrorattacken i Paris har polisen haft höjd beredskap i Göteborg och under julen blir det extra stora folksamlingar i stan. Inte minst i Nordstan där närmare 40 miljoner människor passerar under ett år.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt polisens presstalesman Stefan Gustafsson har de därför en ökad närvaro på gator och torg under julhelgen. Men det är inte bara på grund av ett eventuellt terrorhot.

- Vi har ökade insatser under hela julen med en större närvaro i innerstan. Under julen finns det ökad risk för brott i stort.

Ficktjuvar blir till exempel allt vanligare när stressade shoppare släpar på kassar och handväskor i folkmängden. Dessutom är det många som lämnar nyinköpta julklappar lite väl synligt i sina bilar, vilket också kan leda till brott.

- Julen är en bra tid även för de som vill anskaffa sig julklappar på annat sätt än att köpa dem, säger Stefan Gustafsson.

Den ökade närvaron tar inte slut till jul, utan fortsätter även över mellandagarna och fram till nyår.

- Det handlar om ett brottsförebyggande arbete, men det är också för att vi vill få folk att känna sig trygga när de är ute på stan, säger Stefan Gustafsson.

På Turistinformationen, kuben mitt i Nordstans hjärta, jobbar Daniel Sheybani. Han har noterat att det varit fler av både väktare och poliser det senaste, men säger att de inte fått någon särskild information eller uppmaning kring säkerhetsläget. Som anställd är han själv inte oroad för ett eventuellt terrorbrott i Nordstan.

- Nej, herregud. Det är ju precis det de vill att vi ska vara. Det är inte värt att vara rädd, det är bara fortsätta att leva som vanligt och ta dagen som den kommer, säger han.

Förutom turister och göteborgare i jakt på julklappar, sker varje år en stor julmarknad i mitten av Nordstan. Här säljs både traditionella konsthantverk, slöjd och ny design. Lena Valkonen har sålt keramik här varje jul sedan början på nittiotalet och upplever att det är lika många som kommer hit nu som innan terrorhotet.

- Dagen efter det som hände i Frankrike var det tungt beväpnade poliser här, har jag hört. Men folk glömmer snabbt, jag har inte märkt så stort skillnad, säger hon.

Jan Johansson har också ett stånd på julmarknaden har noterat att poliserna blivit fler de senaste veckorna.

- De brukar gå två och två, men nu går de fyra åt gången. Det har jag tänkt på som gammal produktionsledare, de borde ju sprida ut sig!

Varken Lena eller Jan är rädda för att vistas i Nordstan om dagarna. Utanför Systembolaget står Stefan Andersson och Katherine Karlsson. Inte heller de är oroade för ett terrorhot.

- Händer det så händer det, det går inte att göra så mycket åt. Om man väljer att stanna hemma och inte gå ut så har de vunnit, säger Stefan Andersson.

Bägge har noterat att det är fler poliser på stan, både här i Nordstan men också runt Centralstationen. Men de är inte säkra på att den polisiära närheten ger dem mer trygghet.

- De är ju på stan för att någonting kan hända, så det känns ju lite dubbelt, säger Katherine Karlsson.

Inte heller vännerna Patrick Flanagan och Victor Dahlström är oroliga eller rädda när de rör sig i Nordstan.

- Jag kanske tänkte lite på det första dagen efter Paris, men inte sedan dess, säger Victor Dahlström.

- Det hade kanske känts mer sannolikt att något skulle hända om vi bodde i London eller något, men varför skulle någon göra en attack här, säger Patrick Flanagan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.