Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Polissatsning på problemområden - nära hälften i Göteborg

  Polisen gör särskild satsning för att skapa trygghet i problemområden. Nästan hälften av områdena ligger i Göteborg.

  Det var på tisdagen som presenterade 14 bostadsområden som kommer att vara särskilt prioriterade.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Tillsammans med kommuner och andra myndigheter ska vi arbeta långsiktigt och trygghetsskapande för invånarna i dessa områden, säger rikspolischef Dan Eliasson i ett pressmeddelande.

  I oktober förra året presenterade dåvarande Rikskriminalpolisen en översikt av 55 områden i landet där kriminella nätverk har stor påverkan på lokalsamhället. Vid årsskiftet kommer en fördjupad rapport som preciserar områden med hög kriminell belastning ytterligare. Men redan kommer en lista över de 14 områden i landet som kräver ett särskilt insats.

  – Att gradera olika områdens utsatthet för brott är viktigt för att vi ska kunna rikta våra resurser dit behoven är som störst. Polisen ska öka tryggheten och minska brottsligheten i alla delar av landet, men för att få effekt behöver vi också rikta särskilt fokus på vissa områden, säger rikspolischef Dan Eliasson.

  Det finns betydligt fler områden i landet som är kriminellt belastade, med en öppen narkotikahandel, synliga våldsyttringar och hög otrygghet hos de boende, betonar polisen i pressmeddelandet.

  I de 14 särskilt prioriterade områdena tillkommer utöver det faktorer som att det råder en allmän obenägenhet att delta i rättsprocesser, att polisen har svårigheter att fullgöra sitt uppdrag och att det finns inslag av parallella samhällsstrukturer och våldsbejakande religiös extremism i området.

  – De 14 områdena behöver alltså inte vara de områden i Sverige där det förekommer mest synlig brottslighet som skjutningar och våldsyttringar. Men det är områden där vi måste förbättra livssituationen betydligt för de boende och hoppas kraftfullt ta ett steg i kampen mot den organiserade brottsligheten, säger Dan Eliasson.

  De särskilt prioriterade områdena ska ha särskilda områdespoliser. Deras uppdrag är att tillsammans med kommuner och andra myndigheter arbeta långsiktigt, brottsförebyggande och trygghetsskapande.

  –Områdespoliserna kommer inte primärt att arbeta med ingripande verksamhet utan med förtroendeskapande åtgärder. På så sätt förväntar vi oss att vi kommer att få bättre kunskap om vad som händer i områdena, säger Dan Eliasson.

  De 14 områdena är sådana som kräver extra uthålliga insatser från hela samhället. Därför breddas det myndighetsgemensamma arbetet mot grov organiserad brottslighet, så att de samverkande myndigheterna i satsningen kan rikta insatser mot just dessa geografiska områden. Det innebär att aktionsgrupper och andra resursförstärkningar kan användas utifrån lokala behov och förutsättningar, heter det.

  − I grunden har all brottslighet en mer eller mindre lokal karaktär. Därför är det ett naturligt steg att vi går vidare i vår myndighetsgemensamma satsning och utvecklar den lokala samverkan som finns mellan de inblandade myndigheterna.

  Arbetet mot lokala kriminella nätverk är en del av rikspolischefens strategiska initiativ mot organiserad brottslighet, som ingår i polisens verksamhetsplan. Polisen arbetar med tre fokusområden mot de lokala kriminella nätverken: vapen och våld, otillåten påverkan och narkotika. På så sätt ska man komma åt nätverken, minska brottsligheten och öka tryggheten. Det ska också bidra till att stärka rättsstatens funktion för medborgarna i dessa områden.

  Chefen för polisen i Storgöteborg Erik Nord till Sveriges radios ekoredaktion i en kommentars om sänds nu på onsdagsmorgonen:

  - Det finns brister i viljan att ställa upp i rättsprocesser. Det finns en tysthetskultur, parallella rättssystem som dyker upp, kriminalitet som är hög och inslag av extremism som gör att vi behöver koncentrera resurser och arbeta mer intensivt i de här områdena, säger Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg, till ekot.

  Polisen i Göteborg har under flera år fört en ojämn kamp mot den grova organiserade brottsligheten. Fler än 20 döda och över 120 skottlossningar är facit sedan 2013.

  14 områden som pekas ut

  Region Väst

  • Bergsjön (Göteborg)

  • Biskopsgården (Göteborg)

  • Gårdsten (Göteborg)

  • Hammarkullen (Göteborg)

  • Hjällbo (Göteborg)

  • Lövgärdet (Göteborg)

  Region Stockholm

  • Ronna/Geneta/Lina (Södertälje)

  • Tensta/Rinkeby (Stockholm)

  • Husby (Stockholm)

  • Hallunda/Norsborg (Botkyrka)

  Region Syd

  • Rosengård (Malmö)

  • Södra Sofielund (Malmö)

  • Araby (Växjö)

  Region Bergslagen

  • Vivalla (Örebro)

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.