Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Polishunden Feffen fyller sex år till sommaren

Polishunden Feffen spårade tjuvar på flyende fot

När polishunden Feffen hjälpte till att spåra upp tre inbrottstjuvar gick jakten över gärden och en bäck.

Natten till måndagen fick polisen i Lidköping larm om att det pågick ett inbrott i Lavad mellan Lidköping och Grästorp. Personen som ringde polisen berättade att hen hade observerat en misstänkt bil och såg att folk med ficklampor rörde sig i trädgården.

Först på brottsplatsen var polisinspektören och hundföraren Jens Ohlson och schäfern Feffen. När Jens Ohlson körde upp mot bostaden såg tjuvarna honom och de sprang i väg ut mot ett gärde.

– Jag plockade ut Feffen ur bilen och ropade efter personerna att de ska stanna. De stannade inte och det var mörkt så de försvann ur mitt synfält. Då släppte jag hunden efter dem, säger Jens Ohlsson.

Efter en kort stund kom polishunden Feffen tillbaka utan att ha fått tag i någon av tjuvarna, något som förvånade Jens.

– När jag kom längre på gärdet fram såg jag att tjuvarna hade tagit sig över en bäck och att två av dem höll på att häva sig upp ur den på andra sidan.

Jens hoppade i den sex meter breda bäcken och började simma över. Även Feffen övertalades att hoppa i. När de väl kommit över fick Feffen tag i en av tjuvarna och bet sig fast i jackärmen. När Jens har fått loss hunden hade de andra gärningsmännen försvunnit. Vid det här laget hade en till polispatrull kommit till platsen.

– Jag tecknade åt Feffen att det är dags att spåra genom att sätta på honom en sele med en lång spårlina, säger Jens.

Jakten fortsatte i några kilometer och över bäcken igen, dock över en bro denna gång. Till slut gick Feffen ner till bäcken och markerade att en av tjuvarna satt där.

– På andra sidan bäcken stod en kollega som inte var så sugen på att simma över. När han trampade fram längs bäcken upptäckte han att det satt ännu en person och tryckte där.

Även den personen greps och nu sitter tre anhålla misstänkta för stöld.

– Det var en lite ovanlig situation. Det är inte varje dag man simmar i jobbet och särskilt inte på vintern, säger Jens Ohlson.

Mest läst