Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Intendent Sven Alhbin ber om hjälp både från kollegor och lokalsamhället.

Polisen: Vi saknar tillräckliga resurser

Göteborgspolisen begär nu nationell förstärkning för att orka med den senaste tidens grova vålds- och vapenbrott. – Vi behöver hjälp. Både från kollegor och från lokalsamhället, säger intendent Sven Alhbin.

Två unga män, 17 och 28 år gamla, mördades brutalt i Biskopsgården på onsdagskvällen. Ingen misstänkt har ännu kunnat gripas.

Dådet innebar att polisen i Västra Götaland reagerade med kraft och ansökte om utökade resurser.

– Vi tillhör normalt sett de distrikt som har den högsta uppklarningsprocent på grova brott. Men det som hände på Väderilsgatan var lite grann droppen. Vi är överbelastade, vi har helt enkelt för många öppna ärenden. Detta samtidigt som vi omedelbart måste få stopp på den accelererande våldsspiralen, konstaterar presstalesmannen Björ Blixter.

Enligt länskriminalens chef Sven Alhbin är Västra Götalandspolisen för närvarande i en situation som man inte klarar av:

– Tidigare var det Skåne som hamnade i det här läget. I dag är det vi. Vi saknar tillräckliga resurser. Många är upptagna av äldre händelser.

Det handlar i första hand om 10-15 tjänster. Dessa är tänkta att syssla med allt, från brottsförebyggande till utredning, spaning och underrättelsearbete.

Ett tiotal poliser, bland annat från riksmordkommissionen, kom som en första förstärkning redan i går.

– Vi ska hjälpa Göteborg så länge de behöver hjälp, säger överintendent Per Wadhed vid rikskriminalpolisen till TT.

Det är emellertid inte bara internt, utan även externt, som polisen vill ha assistans.

Ett upprop på polisens hemsida vänder sig till allmänheten i främst Biskops- och Länsmansgården:

”En ung man och en ung kille sköts till döds. Anhöriga förlorade en son, bror, kamrat, sambo och pappa. Vi vill vädja om hjälp för att lösa dubbelmordet, så att inte fler personer mister sina anhöriga på detta tragiska sätt”.

Rädslan att träda fram och vittna skapar, enligt polisen, grogrund för denna typ av brutala våldsbrott:

– Nu måste vi alla sätta fokus på att rädda liv. Att en 17-årig pojke mördas på detta vis är ju fruktansvärt, helt förödande, betonar Sven Alhbin.

Hur förhindrar ni en upptrappning?

– Det krävs att starka krafter i lokalsamhället, i detta fall Biskopsgården, också går samman och säger att ”nu räcker det”, hävdar Alhbin.

Varför hamnade just de här personerna i ett kulregn?

– Det vet vi inte. Jag är alls inte övertygad om att det var de just här båda som skulle beskjutas, säger Sven Alhbin.

Enligt GP:s källor var det snarare hela sällskapet som offren befann sig i, som var måltavlan. Alltså ingen specifik individ.

– Vi har en klar inriktning på arbete, och en hypotes som vi följer, säger spaningsledaren Anders Sandholm.

Den yngre av de avlidna, som fyllde 17 år så sent som i somras, var bosatt bara ett par hundra meter från brottsplatsen. Han hade aldrig dömts för något annat än en olovlig körning.

Även 28-åringen hörde hemma i närområdet. Han hade däremot figurerat i flera utredningar. Den allvarligaste, som gällde utpressning, utmynnade 2007 i en fällande dom. Senaste straffet utdelades hösten 2010.

Enligt kamrater hade han dock under senaste tiden ordnat upp sitt liv till det bättre.

Natten till tisdagen ägde en annan skottlossning rum i Norra Biskopsgården i området kring Väderilsgatan. Då hittades tomhylsor, men inga spår efter skadade eller skytt.

Finns det något samband?

– Troligtvis är det så. Men mer kan vi inte säga, svarar Sven Alhbin.

Mest läst