Mingwei Bless som har blivit lurad på några hundra tusen kronor av en göteborsk bedragare.
Mingwei Bless som har blivit lurad på några hundra tusen kronor av en göteborsk bedragare.

Polisen utreder centerkvinnan

Polisen har startat en förundersökning mot centerkvinnan som misstänks för att ha lurat kineser till Sverige med löften om utbildningar.

ANNONS
|

Sedan GP började granska affärsskolan EIBS i Göteborg har två polisanmälningar gentemot C-kvinnan kommit in till polisen i Göteborg. Just nu pågår en inledande förundersökning och förundersökningsledare är Åsa Dahlin på polisens bedrägerirotel i Göteborg.

- Vi har skickat iväg en begäran om uppgifter. Vi inväntar vissa besked innan vi tar beslut om vi kan jobba vidare med ärendet, säger Åsa Dahlin till GP.

Hennes kollega Bengt-Åke Nilsson är den som är mest insatt i ärendet. Han har även träffat Mingwei Bless som rest till Sverige från utlandet bara för att polisanmäla C-kvinnan.

- Det är ett speciellt fall. Jag tvivlar inte på anmälarna men allt sådant här bygger på bevisning. Att målsägande befinner sig i utlandet gör det inte lättare. Sverige har inget internationellt rättshjälpsavtal med Kina så det är svårt att kontrollera hur pengar vandrat via kinesiska konton till exempel. Jag kan inte ringa upp polisen i Hongkong eller Peking som man kanske kan göra i Sverige, säger Bengt-Åke Nilsson och tillägger:

ANNONS

- Går man över nationsgränser så är det svårt att utreda bedrägerier.

Anders Olofsson är brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter och har lång erfarenhet av denna typ av brott. När han får höra om kineserna som polisanmält C-kvinnan säger han att det är ovanligt.

- Det här låter som ett unikt fall. Det närmsta jag kommer att tänka på är det här kända fallet med bärplockare som lockades till Sverige. Men det är ändå inte samma sak, säger Anders Olofsson.

Han säger att bedrägerier är svårutredda eftersom det krävs omfattande bevisning innan brotten kan leda till åtal.

- Man måste dels kunna bevisa att det skett ett vilseledande som lett till en skada. Och dels att det lett till vinning för den ena parten. Dessutom måste man kunna bevisa ett uppsåt. Utgår man från det här fallet så måste man kunna bevisa att man inte haft för avsikt att verkligen erbjuda den här utbildningen och där kan det ofta vara svårt rent bevismässigt, säger Anders Olofsson.

Han säger att det är ett av skälen till att många bedrägerier aldrig leder till åtal. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet har antal anmälda bedrägerier nästan tredubblats mellan 2005 och 2014. Samtidigt låg antalet uppklarade bedrägeribrott på elva procent år 2014.

ANNONS

- Det handlar inte om att åklagare eller poliser är lata utan om att beviskraven är väldigt höga. Och det är det som gör att sådana här fall tyvärr ofta läggs ner, säger Anders Olofsson på polisens nationella bedrägericenter.

ANNONS