Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

172226h1024.jpg
En kvinna lägger ner blommor utanför skolan Kronan i Trollhättan på fredagen, dagen efter attacken som krävde tre människors liv.

Polisen: Rasism bakom skolattack

Den 21-årige mannen skrev ett självmordsbrev innan han åkte till Kronan i Trollhättan och angrep lärare och elever med ett svärd. Övervakningsbilder visar att mannen inte attackerade dem med ljus hy på skolan. På fredagen höll många föräldrar i Trollhättan sina barn hemma.

Polisen har studerat bilder från övervakningskameror av torsdagens attack. De visar att gärningsmannen, 21-årige Anton Lundin Pettersson, pratade med ljushyade människor på skolan utan att angripa dem.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Vi ser även vad som hände med dem som var mörkare i hyn, säger kriminalkommissarie Thord Haraldsson.

Polisen kan därför slå fast att det rör sig om ett hatbrott. Ett brev som polisen hittat hemma hos Lundin Pettersson stärker bilden ytterligare och visar att handlingen var planerad, säger Haraldsson. Han vill dock inte gå in närmare på vad som står i brevet.

-Det är en typ av självmordsbrev, säger han.

"Åt nazisthållet"

Till Aftonbladets webb-tv säger han att "det är ett utlänningsfientligt dokument där det framgår att han är ensam om det här".

Haraldsson pekar också på att den misstänktes klädsel och sättet han marscherat runt i skolan "för tankarna åt nazisthållet".

21-åringen använde ett stort svärd och en kraftig kniv mot offren, konstaterar polisen. En bil tillhörande gärningsmannen har också hittats nära skolan, där bland annat skidan till det svärd som har använts påträffades. Fordonet har förts till teknisk undersökning.

"Jättehög frånvaro"

Kronan höll stängt dagen efter våldsdådet som skakade Trollhättan. Andra skolor i staden höll öppet men hade hög frånvaro när föräldrar - framför allt de med invandrarbakgrund - höll sina barn hemma, säger Birgitta Lindström Sundefors vid utbildningsförvaltningen på en pressträff.

-Vi har haft skolor med jättehög frånvaro där föräldrar inte velat släppa iväg sina barn. -Flera skolor har låst sina dörrar, säger Birgitta Lindström Sundefors, som understryker att det inte funnits någon hotbild utan att det gjorts för att barnen som känna sig säkra.

Tillståndet för den skadade 41-åringen är fortfarande allvarligt men stabilt. Han flyttas under fredagen till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg för avancerad specialistvård.

Tankar går till Breivik

15-åringen som också skadades svårt har under dagen blivit bättre och har flyttats från intensivvårdsavdelningen till en vanlig vårdavdelning, uppger NU-sjukvården.

Pojken har utländsk bakgrund och kom till Sverige för bara nio månader sedan. Även de båda dödsoffren, en 17-årig pojke som var elev på skolan och en 20-årig elevassistent, hade utländsk bakgrund. Pojken kom till Sverige för tre år sedan.

-Det är i grunden ett ohyggligt brott som begåtts, tankarna går ju till andra tillfällen då den här typen av brott har begåtts i Sverige. Jag tänker på lasermannen och Peter Mangs i Malmö, men också på Breivik i Norge, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) till TT. -Vi vet ju inte hur han hade tänkt fortsätta. Allt pekar väl på att polisen genom sitt ingripande räddade liv.
172226h1024_1.jpg

Våldsdådet på skolan Kronan i Trollhättan är en ytterst ovanlig händelse, konstaterar Skolverket. Samtidigt har polisen haft utbildningar där man använt just våld i skolmiljöer som exempel. Skolverket har, i samarbete med andra myndigheter och kommuner, publicerat råd till skolor hur de bör agera i en akut fas av väpnat våld.

Källa: Skolverket

Även om skolattacker är ovanliga i Sverige har det hänt tidigare.

Den mest allvarliga attacken fram till händelsen i Trollhättan inträffade på Kungälvs läroverk 1961. Gärningsmannen tog sig in på en skoldans och sköt "vilt omkring sig". Sju ungdomar skadades varav en avled.

Sedan dessa har ett flertal incidenter inträffat. År 2004 stoppades en planerad skolskjutning i Malmö och hot om våldsdåd har förekommit i Eskilstuna, Örebro och Piteå. En annan incident inträffade 2013 då skjutvapen hittades på ett skoltak i Malmö.

Utöver detta har det även förekommit att grovt våld riktats mot enskilda elever under skoltid. År 2001 knivhöggs en flicka och en pojke på Västermalms gymnasieskola av en skolkamrat, varpå flickan avled. Samma år sköts en 16-årig elev ihjäl på Bromma gymnasium.

Enligt en riskbedömningsanalys som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gjorde 2012 är en skolskjutning eller liknande på en svensk skola en realistisk möjlighet. Sannolikheten är en ungefär vart tionde år, enligt MSB.

Källor: Linköpings universitet, MSB, Brottsförebyggande rådet

Klockan 10.09 på torsdagsförmiddagen får polisen in ett larm om att en knivbeväpnad person tagit sig in på skolan Kronan i Trollhättan. Efter 5-6 minuter är polisen på plats.

Utanför entrén ligger en skadad person. Det framkommer senare att han stuckits inne i skolan och sedan rusat ut. Innanför entrén ligger en man som redan avlidit av sina skador.

Längre in i skolan påträffar polisen sedan två skadade personer, varav en är den pojke som senare avlider på sjukhus.

Polispatrullen attackeras av mannen på andra våningen i skolan. Polisen avlossar två skott, varav ett träffar angriparen.

21-åringen tycks ha letat igenom skolan systematiskt. Han knackade på olika klassrumsdörrar, och de elever som öppnade attackerades.

En hel del elever befann sig i entrédelen när gärningsmannen kom till skolan, men flydde in i klassrummen.

Dagen innan hade ett hot uttalats mot en annan skola i Trollhättan, Stavreskolan, som talade om att skolan skulle vara "försiktiga i dag".

Källor: Polisens presstalesman i västra Götaland Thomas Fuxborg och kriminalkommissarie Thord Haraldsson

Mest läst