Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Polisen: Nio unga bakom vandalisering - yngsta 14 år

Nio ungdomar misstänks ha stått bakom den stora skadegörelsen på fyra skolor i Angered i december. De stal och förstörde för över en halv miljon kronor.

I början på december blev Nytorpskolan i Hammarkullen så sönderslagen att undervisningen ställdes in och eleverna skickades hem. Ytterligare tre skolor i området hade haft inbrott och vandaliserades under den första helgen i december.

Polisen i nordost har hört nio ungdomar i ålderspannen från 14 till 17 år, som nu misstänks för olaga intrång, stöld och skadegörelse.

- Utredningen går framåt och merparten av de inblandade har mer eller mindre erkänt, säger Håkan Ekelund, som varit förundersökningsledare för skolvandaliseringen.

Ärendet går nu över till åklagare.

- Tack vare det arbete vi gjort har vi fått stopp på skolinbrotten. Totalt har vi utrett 26 ärenden. Och det viktigaste var att vi fick stopp på inbrotten innan julhelgen, och det har vi lyckats med, säger Håkan Ekelund.

Uppgifterna bekräftas av Rickard Ernebäck, sektorschef för utbildning i Angered.

- Vi hade en liten incident under natten till trettonhelgen, men eftersom det fanns väktare på plats, hände inget, säger Rickard Ernebäck.

Däremot har han nu fått in räkningarna på vad inbrotten och skadegörelsen på Vättleskolan, Nytorpsskolan, Långmosseskolan och Gårdstensskolan har kostat – 567 000 kronor.

Sedan tillkommer ytterligare kostnader på cirka 100 000 kronor för utökad väktarbevakning under december och julhelgen.

- Den största kostnaden är på Långmosseskolan. Det finns stora ytor med glas där, och där ser det ut att handla om rent sabotage och nöjeskrossning. Stölderna verkar inte vara så stora utan det handlar framför allt om skadegörelse på lokalerna, säger Rickard Ernebäck.

I försäkringsfrågan kommer självkostnaden för skadegörelsen på skolorna i Angered att landa på cirka 100 000 kronor, medan kommunens försäkringsbolag Göta Lejon kommer att stå för resterande ersättning.

- Det som är positivt är att Göta Lejon också kommer att öka säkerheten och förstärka skalskyddet på skolorna, säger Rickard Ernebäck.

I samband med vandaliseringen i december drog man igång ett trygghetsarbete och var också ute på fältet för att tala med ungdomar.

Fakta: Förstörelsens pris

Kostnaden för skolvandaliseringen och stölderna i december.

Vättleskolan: 132 000 kronor

Nytorpsskolan: 121 000 kronor

Långmosseskolan: 207 000 kronor

Gårdstensskolan: 107 000 kronor

Dessutom tillkommer ytterligare cirka 100 000 kronor för väktarkostnader.

Mest läst