Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Polisen misstänker: Tiggeriet är organiserat

Polisen misstänker att tiggeriet i Göteborg är organiserat. I Stockholm har flera personer dömts för att ha utnyttjat fattiga. Nu vill Centern att det ska bli straffbart att organisera tiggeri.

- Det är inte tiggarna vi vill komma åt, de är oftast offer. Men det vi ser är att det blir mer och mer organiserat. På morgnarna får tiggarna en karta och blir utplacerade men de får nästan inga pengar själva, säger Johan Linander, Centerns rättspolitiske talesman.

Han konstaterar att det inte nödvändigtvis måste vara så att organisatörerna behöver tvinga tiggarna att sätta sig på gatan och be om pengar.

Ännu värre i hemlandet

- De kanske hade det ännu värre i sitt hemland och tycker att de har ett mer drägligt liv här. Men det är ändå inte så att vi kan godkänna det här utnyttjandet av fattiga personer, säger han.

Även i Göteborg har polisen misstankar om att tiggeriet är organiserat. Det betyder dock inte att det är brottsligt.

Det är skillnad på om släktingar samarbetar, tigger tillsammans och sedan delar lika på pengarna eller om personer tvingar fattiga att tigga på Sveriges gator och tar pengarna. Då kan det vara människohandel.

Ligor ligger bakom

Göteborgspolisen har i omgångar försökt komma fram till om det finns någon i bakgrunden som tjänar pengar på de fattiga EU-medborgare som är här.

- I nuläget är det ingen fråga vi jobbar med. Men skulle vi finna att det fanns skäl att misstänka människohandel så får vi titta närmare på detta, säger Jan Schütt, tillförordnad enhetschef vid Citypolisen i Göteborg.

I Stockholm har polisen i flera fall lyckats visa att ligor ligger bakom tiggeriet.

- Personer har förts till Sverige av kriminella grupper för att utnyttjas i tiggeri, för tvångsarbete eller för att medverka i brottslig verksamhet. Handikappade och barn är mycket värdefulla brottsverktyg, säger Kajsa Wahlberg, kriminalinspektör vid rikspolisstyrelsen.

Fem års fängelse

Ett exempel är en yngre handikappad man från Ukraina som tiggde i Stockholmstrakten Han placerades utanför kyrkor och köpcentrum och tjänade mellan 5 000 och 6 000 kronor om dagen. Senare dömdes ett par för att ha köpt och utnyttjat honom. Straffet blev fängelse i drygt fem år.

Ärenden där det finns misstankar om att en liga ligger bakom och utnyttjar folk för tiggeri är dock svåra att utreda.

- De som tigger är lojala mot personerna de jobbar för. Man har lärt sig att inte prata med myndigheter och det finns en rädsla för repressalier, säger Kajsa Wahlberg.

Bild - 2
Mest läst