Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Niklas Lindroth, narkotikasamordnare på polisen i Alingsås.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Polisen maktlös inför droghandel på nätet

På ett krypterat datanätverk kan man köpa narkotika med den virtuella valutan Bitcoin. På så sätt är upptäcktsrisken för köpare och säljaren nästintill obefintlig.Detta är ett stort problem för polisen som står handfallen inför utvecklingen.– Det är total katastrof, säger Niklas Lindroth, narkotikasamordnare på polisen i Alingsås.

En mamma står i sitt kök i Lerum och lagar mat till sin 20 år gamla son. Sonen befinner sig på sitt rum. När maten är klar ropar kvinnan på sonen. Ingen svarar. När hon kommer in i hans rum ligger han död över tangentbordet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Dagen efter dimper det ner ett paket adresserat till killen. Innehållet – ketamin och metadon.

Händelsen inträffade förra sommaren och ett exempel på hur utvecklingen av internet påverkat droghandeln på ett skrämmande sätt.

– Det är total katastrof, säger Niklas Lindroth, narkotikasamordnare på polisen i Alingsås och fortsätter.

– Det som är mest frustrerande är att jag aldrig får chansen med de här personerna för det finns ingen som vet att de håller på.

Så är det även i detta fall – ingen visste att 20-åringen sysslade med droger.

– När jag kommer dit och tittar i hans dator ser jag att han har varit inne på Flugsvamp och andra liknande sidor.

Flugsvamp är den största droghandelssajten för svenskar. För att kunna komma ut på denna sida måste man ha tillgång till ett speciellt nätverk som ska fungera som en slags anonymiseringstjänst som krypterar meddelanden i flera steg. Man kommer då ut på det "hemliga internet" – eller darknet som det kallas.

– Flugsvamp ligger som en gömd tjänst på darknet. Skriver du in den adressen på din vanliga browser så händer ingenting, du får ett felmeddelande, säger Niklas Lindroth och berättar att om man däremot skriver in det på det speciella nätverket så tar det bara några sekunder innan man står på inloggningssidan på flugsvamp.

Detta innebär att både köpare och säljare är helt anonyma när man handlar på sådana här sajter.

– Det är inte spårbart. Du är helt anonym, det finns ingen som kan se dig överhuvudtaget.

Det som gör det extra svårt att spåra användarna är att man använder sig av den virtuella valutan Bitcoin, som även den är krypterad.

När man registrerat sig på Flugsvamp börjar man med att sätta in Bitcoin, som man köpt med riktiga pengar, på sitt konto. När detta är gjort är det bara att beställa droger och betala med sina Bitcoins. Redan dagen efter levereras drogerna med vanlig post.

– Det finns allting där. Du kan beställa höggradigt rent heroin och du har det dagen efter, säger Niklas Lindroth och fortsätter.

– De vakuumförpackar det två gånger så att det inte luktar något. Sedan gömmer de det inuti något annat som sedan läggs i ett vadderat kuvert. Sedan skickas det genom att de åker ut till brevlådor på olika ställen och postar paketen.

Detta innebär att man i princip kan beställa hur mycket narkotika som helst utan att spåras.

– Förut när man skulle börja med narkotika var du tvungen att känna någon och veta en plats dit du skulle gå. I Stockholm vet man att man går till plattan för att fixa heroin. Men man vet också att det är hyfsat många civilpoliser där och stor upptäcktsrisk. I dag, på nätet, är upptäcktsrisken noll om du sköter dina kort rätt och flyger väldigt lågt under radarn, särskilt som köpare, säger Niklas Lindroth.

Bakom Flugsvamp och andra liknande sajter ligger datorkunniga killar.

– De gör det av olika anledningar. Det finns olika kategorier. Det finns kapitalisterna som gör det för att tjäna pengar. Det finns de som är drogliberala som gör det av den anledningen för de anser att man ska få göra vad man vill med sin kropp. Sedan finns det en mix mellan de här och de som är anarkokapitalistiska som inte vill att staten ska lägga sig i vad människor handlar med till varandra.

Och för polisen är det svårt att sätta dit hjärnorna bakom det hela.

– Polisen ligger efter, det är inget att hymla med. Det finns en stor okunskap inom polisen på det här området. Kravprofilen på en polis börjar bli omöjlig, säger Niklas Lindroth och berättar att det i dag krävs att en polis ska kunna hantera alltifrån fulla personer, psykiskt sjuka och en terroristattack för att sedan utreda brott på darknet som kräver kunskap om kryptering, säger Niklas Lindroth.

– Sådana superhjältar finns inte.

Han tror att en lösning hade varit att starta något som motsvarar ekobrottsmyndigheten där civila, med expertkunskaper inom it kan hjälpa polisen.

Han säger också att flera aktörer måste samarbeta för att bryta handeln. Exempelvis bör man se över postsystemet och kanske börja scanna paket som skickas och bankerna behöver mer kunskap då de hjälper till att omvandla bitcoins till riktiga pengar. Men samtidigt måste det göras försiktigt.

– Ökar man kontrollerna för mycket så kommer de att börja använda sig av andra kanaler, säger Niklas Lindroth.

De som sysslar med narkotikahandel på darknet är oerhört snabba med att ta till sig ny teknik och det är kanske inte konstigt med tanke på vad de får ut av det.

– Det finns goda möjligheter att tjäna väldigt mycket pengar. Det är inga problem att tjäna långt över en miljon på ett år.

I dag har polisen specialister som sysslar med kartläggning, det finns en internetspaningsgrupp men man sysslar även med traditionellt polisarbete som att spana på personer som misstänks sälja narkotika via darknet. Och trots att de ligger långt efter har de lyckats ta fast en hel del.

– Säljare som vi har identifierat har åkt fast och fått ganska stabila fängelsestraff, säger Niklas Lindroth.

Men på darknet är problemet inte bara narkotikarelaterat.

– Det här bara en del av problematiken med darknet. Det är mycket barnporr och vapenhandel. Terroristerna på Bataclan köpte sina automatkarbiner på en darknetmarknad. Det är ett jättestort problem.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.