Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Polisen: Inget brott mot Kinna-paret

Fem omfattande polisutredningar har lagts ner. - Vi tror inte att paret i Kinna överhuvudtaget utsatts för några brott. Det är vår uppfattning, säger kommissarie Björ Blixter. Själva vidhåller männen sin historia.

Det började den 10 februari med att männens bil påstods ha blivit vandaliserad. Efter det har ytterligare fyra anmälningar (skadegörelse, grov misshandel, misshandel och olaga hot) upprättats, den sista den 17 april.

Enligt den äldre av männen grundades våldshandlingarna och trakasserierna i ett hat mot de båda, som ska ha berott på deras sexuella läggning.

Den förmodade målsättningen skulle vara att skrämma bort de två männen från bygden.

Många människor har därefter engagerat sig i deras situation, bland annat arrangerades under våren en välbesökt regnbågsmanifestation där paret fick stöd och hyllades för sitt mod.

En belöning på 60 000 kronor utlovades också den som avslöjade angriparna.

Männen framträdde i offentliga sammanhang så sent som under Almedalsveckan.

Samtidigt har delar av befolkningen i Kinna och Skene pekats ut som intoleranta, fördomsfulla och aggressiva.

- Våra förundersökningar uppgår till närmare 200 sidor. Inte i något av dessa ärenden går det att styrka brott. Det finns inga vittnen, ingen teknisk bevisning, inga övervakningsbilder, inga tips, ingenting. SKL har analyserat mängder av material och inte heller funnit något, förklarar Blixter.

Skulle alltihop vara påhittat?

- Vi spekulerar inte i några motiv, utan konstaterar bara att vi är mycket tveksamma till om målsäganden verkligen utsatts för brott.

Är någon av de två tidigare offren misstänkta för något, exempelvis falsklarm?

- Nej, svarar Björ Blixter.

Polisen har beslutat tillkännage sin åsikt, eftersom det uppmärksammade fallet gett stora avtryck i media och eftersom de två männen själva valt att kommentera de pågående utredningarna.

- Polisen har lagt ner enorma resurser på något, där vi istället kunde ha satsat på annat. Vi har även en tredje part att ta hänsyn till. Orterna Kinna och Skene har inte gjort sig förtjänta av den stämpel man fått, som fientligt inställda till homosexuella förhållanden, betonar Blixter.

Margareta Lövgren (M) är ordförande i kommunstyrelsen i Marks kommun:

- Vi hamnade förstås i hetluften på grund av detta. Okända människor hörde av sig och undrade vad vi sysslade med. Det var en ny erfarenhet, att tvingas uppleva hur ens egen kommun blir halshuggen. Men gjort är gjort, skadan är skedd. Vi ser framåt, summerar Lövgren.

Ännu i förundersökningens sista avsnitt hävdar den äldre av männen, Håkan, att brotten inte är uppdiktade. Han tonar dock ner sina utsagor och reducerar exempelvis den grova misshandeln till en ringa misshandel.

- Jag blev lite ställd, lite rädd, för polismannen var ganska påflugen. Och ett förhör sex månader efter händelsen, då är minnena inte så färska, säger Håkan till GP.

Hur reagerar du inför det faktum att polisen inte tror att ni överhuvudtaget utsatts för några brott?

- Jag tar väldigt illa vid mig av att höra det. Rättsläkaren har till och med påträffat kroppsliga skador på mig. Vi kan väl inte rå för att polisen inte hittat något? Nu känns det som om dom anklagar oss istället.

Du står alltså fast vid att er version är sanningsenlig?

- Ja, absolut. De fem anmälda brotten har ägt rum, det är inte är något som vi hittat på. Vi har ju till och med flyttat från Kinna för att slippa hoten. Allt detta har kostat oss mycket, avslutar Håkan.

Fakta: Detta har hänt

10/2: Paret anmäler att deras bil vandaliseras på parkeringen utanför huset.

22/2: Omkring 300 personer sluter trots regn och snålblåst upp till en manifestation för att hylla paret, kärleken och mångfalden.

1/3: Den äldre av männen anmäler att han misshandlats med sten, slag och sparkar tillsammans med rop som ”bögjävel”.

13/3: Paret anmäler att en sten slängts genom bakrutan på deras bil.

16/3: En belöning på 60 000 kronor utfästs för tips som kan leda till gripanden.

1/4: Den äldre av männen anmäler att han hittat en anonym lapp i brevlådan med texten "Ni bögjävlar ska dö. Vi vill inte ha er här".

17/4: Den äldre av männen anmäler att han misshandlats av två okända män, tidigt på morgonen utanför sin arbetsplats.

Mest läst