Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Polisen i Malmö begär experthjälp

  Trettio sprängdåd i Malmö skakar stadens invånare sedan årsskiftet - bara i veckan har tre handgranater detonerat under tre dygn. Medan rädslan sprids i staden ber Malmöpolisen om nationell expertis i arbetet med att stoppa våldsvågen.
  -Jag höjer inte på ögonbrynen längre. Det händer ju något varje dag, det är oroande eftersom det här verkar eskalera. Jag funderar lite på om polisen gör tillräckligt eftersom jag inte märker av polisen mer nu jämfört med tidigare, säger Erica Eliasson, som rullar sin barnvagn ett stenkast från Stortorget i centrala Malmö.

  Det smäller under bilar och framför hyreshus. Sedan nyår har Malmö drabbats av i genomsnitt en detonation i veckan. Natten till fredagen var det dags igen. Det exploderade utanför ett av Malmö stads kontor för individ- och familjeomsorg. Fastigheten ligger i ett bostadskvarter, men inga människor skadades. Återigen konstaterar polisen att en handgranat verkar ha använts.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  -Det är det trettionde sprängdådet sedan nyår. Vi har en situation som är allvarlig, där någon sannolikt sitter på ett parti handgranater, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus till TT.

  Hela staden

  Veckans explosioner har inträffat kors och tvärs i tre olika stadsdelar.

  -Det är oroande att det händer i så många olika delar av stan. Det trappar upp oron eftersom man såklart inte vill att det sker nära inpå en själv, säger Christian Lindbladh som bor i västra Malmö.

  I flera fall har det specifikt rört sig om handgranater från forna Jugoslavien, enligt polisen. Dödliga vid detonation för den som kommer närmare än fem meter. Och en person som hamnar inom en radie av tjugo meter riskerar allvarliga splitterskador.

  -Det sker förhållandevis isolerat mot lokaler och fordon, så generellt behöver man inte vara för orolig. Men det är fel att säga av mig att det inte finns en viss risk, säger Sintéus.

  Ingen specialsatsning

  Någon specialsatsning med anledning av den senaste tidens sprängningar är inte aktuell, anser stadens polismästare.

  -Extern förstärkning och fler poliser på gatorna som inte känner miljö och personer är en kortsiktig medicin. Det finns andra metoder som vi jobbar med nu, säger Sintéus.

  I nuläget bedömer han att polisen har kapacitet att klara av situationen inom regionen. Men Malmöpolisen har begärt experthjälp från polisens nationella operativa avdelning för att hejda våldet i staden.

  -Inom svensk polis har vi tillgång till gemensam specialistkompetens i olika frågor. Det har vi begärt i det har läget, men det handlar inte om några extra allmänna resurser, säger pressekreterare Lars Förstell vid polisregion Syd till TT.