Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

6/4. Ungdomar knuffade ut bilar på Litteraturgatan och tände eld på dem.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Polisen i möte om bränderna

Polisen i särskilt möte på förmiddagen efter en andra natt av oroligheter på Hisingen.

Än så länge har ingen gripits efter nattens bilbränder i Hisings-Backa då sammanlagt ett tiotal bilar eldades upp på Ringön och längsmed Litteraturgatan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Polisledningen samt representanter från Göteborgs fem olika polisdistrikt har suttit i möte under förmiddagen för att dels diskutera hur oroligheterna på Hisingen ska kunna hanteras och dels hur en spridning till andra stadsdelar kan undvikas.


Civilbilar attackerades
Oroligheterna startade på Ringön före tolvslaget. Fyra civila polisbilar som stod parkerade vid polisens utredningslokaler på Gjutjärnsgatan nära Göta Älvbron utsattes för skadegörelse.

– Några av dem har eldhärjats, någon har fått rutorna krossade. Gärningsmännen har använt sig av molotovcocktails, säger Jan Frisk, inre befäl på Hisingen.

– Med all sannolikhet visste de om att det inte var några vanliga bilar utan civila polisbilar.

Mellan klockan tolv och två på natten fortsatte sedan larmen att strömma in. Minst sju brunna bilar kunde läggas till de fyra som redan hade vandaliserats på Hisingen.

– Det är ett stort antal mörkklädda personer som har setts röra sig i området under perioden, säger Jan Frisk.

– Vi har fått samtal från personer som har fått sina bilar stulna. Sedan har fordonen påträffats antända. I vissa fall långt ifrån där de stals.


Kan vara samma personer

Jan Frisk vågar inte med säkerhet säga att det är samma personer som ligger bakom samtliga av gårdagsnattens bränder. Tidsavstånden och antalet bränder gör det dock till en möjlighet.

– Det är ganska troligt att det är samma konstellation, säger han.

Upprörda läsare hörde under natten av sig till GP och undrade varför det verkade som att polisen och räddningstjänsten i flera fall avvakta med att rycka fram till brandplatserna.

Var det så?

– Polisen och räddningstjänsten har en ganska genomtänkt taktik och utbildning som vi försöker använda vid sådana här händelser men hur det var i natt kan jag inte kommentera. Det får bli en fråga för dem som var ansvariga på plats, svarar polisens presstalesman Ulf Edberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.