Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Polisen hinner inte lösa alla bedrägerier

Lägenhetsbedrägerier är ganska lätta brott att lösa. Men mängden gör att polisen inte hinner med.

Att hyra ut en falsk lägenhet och kräva förskottsbetalning är ett väldigt vanligt brott.

– Det byggs inte tillräckligt mycket lägenheter, därför har det här brottet skapats, säger polisen Magnus Lindegren, chef på polisens bedrägerisektion.

Exakt antal går inte att få fram, eftersom ärendena hamnar i statistiken tillsammans med alla andra bedrägeribrott. Men Magnus Lindegrens bestämda uppfattning är att det rör sig om väldigt många.

– Det här är ett gissel. Just nu har vi ett flertal ärenden pågående. Mängden anmälningar som kommer in gör det svårt för oss att utreda, säger Magnus Lindegren.

Ibland använder bedragaren sitt eget bankkontonummer och är då mycket enkel att hitta. Exempel finns också där bedragaren får personer att sätta in pengar till bedragarens hyresvärd, så personen själv slipper betala sin hyra.

– Då blir också hyresvärden drabbad, genom att den misstänks för brott som den inte gjort sig skyldig till, säger Magnus Lindegren.

För personen vars namn och adress används finns inte mycket att göra. De kan inte polisanmäla, om inte syftet varit att störa personen. I så fall kan det röra sig om ofredande. Att använda någons namn i en annons är inte olagligt.

– Du kan egentligen inte skydda dig mot detta. Man är helt ovetande fram till första samtalet från någon som blivit lurad, säger Magnus Lindegren.

Som bostadssökande finns några enkla sätt att undgå att bli lurad: följ Blockets rekommendationer om att aldrig betala in pengar i förskott. Kontrollera också med fastighetsägaren om den aktuella lägenheten ska hyras ut.

– Jag förstår att desperata lägenhetssökande betalar i förväg när bostadsmarknaden ser ut som den gör. Man måste ha någonstans att bo. Men ta alltid kontakt med hyresvärden innan du hyr en lägenhet, säger Magnus Lindegren.

Mest läst