Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
213022h1024.jpg
Arkivbild.

Polisen har tio misstänka för centrumrån

Polisen har tio misstänkta för personrån begångna bara under januari i år. Åtta av dem är nu gripna.

Antalet rån i centrala Göteborg har ökat under senare år. Tony Westerberg, kriminalinspektör på Göteborgspolisens rångrupp i city, säger att de ännu inte kan förklara varför det är så.

– Men det har varit många rån på senare tid. Det stämmer, säger han.

Bara under årets första tolv dagar anmäldes 18 personrån till lokalpolisområde city. Flera av dem är ännu ouppklarade, men polisen har kunnat gripa åtta personer och har ytterligare två misstänkta för brotten, berättar Tony Westerberg. Några av dem greps i helgen. Under fredagen häktades en annan.

Polisen har också kunnat länka ihop vissa av rånarna med flera personrån. Det är oftast två eller flera gärningsmän som utför brotten.

Tony Westerberg säger att 80 procent av personrånen sker nattetid, mellan klockan 01 och klockan 06, och då oftast under helger. Vissa platser i centrala Göteborg är särskilt utsatta, som till exempel Nordstan, Heden och Vasagatan.

Det är inte helt lätt att kunna gripa de skyldiga. Rånarna försvinner snabbt från platsen. Det finns rånoffer eller vittnen som kan ge tydliga bilder, men i vissa fall är signalementen luddiga.

– Offret är kanske lite alkoholpåverkad och hinner knappt reagera innan rånarna försvinner, säger Tony Westerberg. Under helgerna har polisen också mycket att annat att göra och det är mycket folk som rör sig i stan.

Polisens presstalesman Christer Fuxborg har tidigare uppmanat allmänheten till försiktighet. Om det går ska man undvika att gå ensam och i stället försöka ta sällskap när man rör sig i stan under natten. Ser man någon som man upplever som lite skum ska man ta det säkra före det osäkra och försöka undvika personen.

– Var observant när du rör dig ute och tänk på att inte ha för mycket pengar på kontokortet som är knutet till bankomat, säger Christer Fuxborg.

Mest läst