Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Polisen har inlett förundersökning

Stockholmspolisen har inlett en förundersökning om händelserna på filmklippen, uppger SVT Rapport.

Anmälan upprättades på eget initiativ efter att polisen sett filmerna. Misstankarna gäller i första hand misshandel och hets mot folkgrupp.

-När brott kommer till vår kännedom är det vår uppgift att försöka utreda dem så gott det går, säger Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisen, till SVT.

Ännu har ingen delgivits misstanke om brott.

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder manar i eftermiddag i ett öppet brev medlemmarna att stå enade. Han beskriver de senaste dagarna som SD:s "kanske största prövning någonsin som politiskt parti" och skriver att det är "beklagligt" att personer i ungdomsförbundet kritiserat partiets krishantering.

"Vad vi behöver nu är inte splittring utan vi måste nu sluta upp bakom varandra och visa enighet i denna oerhört svåra period", skriver Björn Söder.

I dag lämnade även Christian Westling, den tredje sverigedemokraten på den omtalade filmen från ett bråk i Stockholm 2010, sina uppdrag.

-Inte särskilt intelligent, säger han om att han filmades med ett järnrör i handen. -Jag är en större belastning för min styrelse än en tillgång, säger Christian Westling till TT.

Han säger att han fattade beslutade under fredagen.

-Jag har funderat på det tidigare. Men jag insåg i dag att det hamnar ganska mycket fokus på mig. Jag tror att det kommer att fastna och att det i fortsättningen blir fokus på det här i stället för SD i Stockholms stads starka framväxande som distrikt. Jag vill inte stjälpa den utvecklingen. Därför är jag en större tillgång genom att inte vara med i styrelsen. -Jag ångrar att jag inte såg vad som höll på att hända, att jag inte avbröt oss tidigare, att vi inte gick därifrån, säger Christian Westling om natten i centrala Stockholm för 2,5 år sedan.

Han tycker att partiet agerat som det ska och att man inte är en bra representant om man beter sig som de tre gjorde.

-Vårt agerande är inte korrekt, så ska man inte bete sig. Det är klart att man ska ta konsekvenserna för sitt agerande, det ingår i livet som vuxen människa.

På frågan om varför Christian Westling plockade upp ett järnrör säger han att den berusade personen på filmen "skrek att han var Original Gangsters och skulle slå och mörda" dem.

-Då tog jag upp den här för att skrämma bort honom. Det var självklart inte särskilt intelligent, men det var vad vi gjorde.

Den delen av filmen då mannen uppträdde hotfullt hävdar Westling har klippts bort.

-Nu framstår det verkligen som att vi agerar mot en full människa, men han var inte bara ett fyllo, utan enligt egen utsago organiserad kriminell.

Han säger sig varit mycket förvånad över hur Erik Almqvist uttryckt sig, och att det är "beklagligt".

-Det tillhör inte hans vanliga beteende att göra så.

Efter de uppmärksammade filmklippen har förtroendet i stort för Sverigedemokraterna och partiledaren Jimmie Åkesson minskat. Av 1 000 svarande har 40 procent fått minskat förtroende för partiet, visar en Novus-undersökning som TV 4 Nyheterna beställt.

Av de tillfrågade svarar 33 procent att även förtroendet för partiledaren har sjunkit.

Men för Sverigedemokraternas sympatisörer är läget annorlunda. Bland dem som uppgett att de röstar på Sverigedemokraterna säger 64 procent att det filmade gatubråket inte förändrat deras förtroende för Jimmie Åkesson. 24 procent uppger att de fått ökat förtroende för både Jimmie Åkesson själv och för Sverigedemokraterna i stort.

Sverigedemokraterna ifrågasätter i dag Expressens agerande kring filmsekvenserna. Partiet "tycker att det nu måste bli ett slut på Expressens regisserade tillställning av klipp och klistrande. Vi vill se samtliga filmklipp i kronologisk ordning utan klipp. I dag. Att i detta läge sätta sig in i förloppet och vilket skede olika saker sker är mycket svårt", heter det i ett skriftligt uttalande.

Mest läst