Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Polisen: Finns inte mer att göra

Många reagerade på fredagens GP-artikel om Håkan och Roy i Kinna. Då sa polisen att de inte alls trodde på männen. Nu anlägger man en mildare ton.

GP och flera andra medier har flitigt rapporterat om paret i Kinna senaste halvåret.

Den 10 februari anmälde männen att deras bil blivit vandaliserad. Efter det har ytterligare fyra anmälningar (skadegörelse, grov misshandel, misshandel och olaga hot) upprättats, den sista den 17 april.

Enligt den äldre av männen skulle våldshandlingarna och trakasserierna ha grundats i ett hat mot de båda, som ska ha berott på deras sexuella läggning.

I fredagstidningen sa dock kommissarie Björ Blixter, rakt ut, att polisen inte trodde på Håkan och Roys historia.

- Vi tror inte att paret i Kinna överhuvudtaget utsatts för några brott. Det är vår uppfattning.

Efter det blev han tillrättavisad av Erik Nord, operativ chef i Västra Götalandsregionen. Han uttalade sig i sin roll som del av myndighetsledningen:

- Vi som polismyndighet ska inte kommentera ärendet, vad vi tror eller inte tror. Vi ska inte gå ut med sådan information. Vi har inga belägg för att brott inte har skett, säger han.

Men finns det några direkt felaktiga uppgifter i artikeln?

- Nej, inte som jag bedömer det nu. Jag ifrågasätter emellertid lämpligheten i att göra den där typen av uttalanden, att komma med rent personliga spekulationer. Utredarna förstod inte vad det skulle innebära att gå ut på det här viset, svarar Erik Nord.

När GP pratar med Björ Blixter på fredagskvällen står han fast vid vad han sagt.

- Det jag har sagt, har jag sagt. Jag håller fast vid det och jag är inte felciterad. Men jag har i övrigt inget mer att säga i frågan, konstaterar Blixter.

Myndighetsledningen har, genom Erik Nord, nu valt att ta över informationsansvaret i just detta ärende.

Nord poängterar att många brottsutredningar läggs ner i brist på bevis. Precis som de fem utredningar som har varit pågående kring brott mot Håkan och Roy i Kinna.

- Utredningen har inte gett resultat och det finns inte fler åtgärder att genomföra. Därför lägger vi ner utredningen. Ärendena är noggrant utredda, men det kan ändå finnas luckor. Vi kan inte säga att det är på det ena eller andra sättet, förklarar Nord.

I fredagstidningen var Björ Blixter alltså mycket tveksam till om paret faktiskt blivit utsatta för något brott över huvud taget.

- Våra förundersökningar uppgår till närmare 200 sidor. Inte i något av dessa ärenden går det att styrka brott, sade Blixter i går.

Skulle alltihop vara påhittat?

- Vi spekulerar inte i några motiv, utan konstaterar bara att vi är mycket tveksamma till om målsäganden verkligen utsatts för brott, svarade Blixter.

Mest läst