Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Göteborgskrögare vill ha ett nattliv även efter klockan 03.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Polisen emot alkohol till fem

  Inga krogar i Göteborg ska få servera alkohol till 05.00. Polisen försöker nu få politikerna att ändra riktlinjerna.

  - Polisen ansvarar för ordning och säkerhet. När folk haft trevligt på krogen vill vi att de ska komma hem hela, säger Lars Klevensparr, områdeschef för polisen Storgöteborg.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Han har nu vänt sig till Göteborgs ledande politiker och kräver att serveringstillstånd till fem inte ska tillåtas. Skälen är flera:

  • Polisen har startat ett arbete som ska öka tryggheten i centrum. Då behöver serveringstiderna ses över.

  • Risken att råka ut för brott ökar i kombination med ökad alkoholkonsumtion.

  • Ordningsstörningar är ett problem med öppettider till 05.00.

  • Svarttaxiverksamheten blomstrar som mest efter 03.00.

  • Svårigheter för polisen att upprätthålla en god bemanning efter 03.00.

  Flest våldsbrott anmäls mellan ett och tre på natten. Det visar statistik från polisen. Sedan avtar anmälningarna.

  - Jag kan inte säga att det finns någon koppling mellan anmälda våldsbrott och femtiderna. Men ju större möjlighet folk har att konsumera alkohol desto större risk för brott. Varje misshandel är ett bekymmer, säger Lars Klevensparr.

  För drygt ett halvår sedan klubbade kommunfullmäktige igenom de nya alkoholriktlinjerna i Göteborg. Då ingick bland annat en mer generös inställning till att få servera alkohol till fem. Det betyder att alla restauranger har möjlighet att söka, även om det finns vissa restriktioner. Tidigare kunde endast krogar, som ligger i de gamla polisområdena Lorensberg och Nordstan, få det senaste serveringstillståndet.

  I samband med de nya riktlinjerna fick polisen yttra sig om serveringstiderna. Då fanns inget att anmärka. Nu har polisen gjort en kovändning. Delvis på grund av att det är en ny polisledning för Storgöteborg som återigen tittat på frågan och förskräckt konstaterat vad som gäller.

  - Jag har inte ändrat åsikt. Det som har hänt är att frågan om serveringstider inte passerade mitt bord när vi skulle yttra oss. Jag levde i den villfarelsen att vi som vanligt hade sagt nej till den senaste serveringstiden. Först i höstas fick jag klarhet att det inte var så, säger Lars Klevensparr.

  Även politikernas åsikter om att få dricka länge på krogen har spretat åt alla håll. Borgerliga politiker har varit mest positiva. De tycker att det är bättre att fler dricker på krogen längre under ordnade former i stället för att supa hemma eller på svartklubbar. Dessutom gynnar längre öppethållanden turism och nöjesindustri.

  Jonas Ransgård (M), vice ordförande i kommunstyrelsen, är fortfarande tveksam till om det finns skäl att se över alkoholriktlinjerna för att polisen nu tycker något annat om serveringstiderna.

  - Det får i så fall ha kommit fram något nytt för att det ska bli en aktuell fråga igen. Tidigare tyckte alltid polisen att det var bra att krogarna stängde på olika tider. Då slapp alla åka hem samtidigt. Det argument som polisen framför nu är att det blir mindre bråk vid tre än vid fem. Om det är så är jag oklar över, säger han.

  Men de styrande i Göteborg vill att alkoholriktlinjerna återigen ses över. Dessutom ska kommunen anlita forskare som ska utvärdera hur femtider på krogen påverkar folkhälsan.

  - Efter forskarnas resultat kommer vi att diskutera om serveringstiderna ska förändras. Det här hade vi ändå tänkte göra, men polisens brev bara förstärker behovet av en utvärdering, säger kommunalrådet Dario Espiga (S).

  Ångrar du att ni överhuvudtaget fattade beslut om nya alkoholriktlinjer när allt nu ska ses över igen?

  - Nej det gör jag inte, men med facit i hand hade vi kunnat vänta lite.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.