Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Polisen anmäld för terroringripande

Gripandet av fyra personer misstänkta för förberedelse till terrorbrott har polisanmälts. Det blir nu ett ärende som granskas av åklagare.

Anmälan kommer från en privatperson, som säger sig företräda en förening. Den vänder sig mot polisens ingripande i lördags morse.

- Jag fick anmälan nu på morgonen, säger Johnny Calvin, chef för enheten för internutredningar, till GP.

Två av de gripna männen var anhållna i sin frånvaro misstänkta för förberedelse till terrorbrott. Närmare bestämt handlade det om det förmodade bombhotet mot centrala Göteborg i lördags.

Ytterligare en av männen skulle hämtas, det är dock oklart om det var som vittne eller misstänkt. Det gäller också omhändertagandet av den fjärde mannen.

Två av de frihetsberövade släpptes efter förhör redan i lördags. De anhållna männen frigavs i söndags kväll.

Efteråt har de - och deras familjer - beskrivit polisens ingripande som oproportionerligt brutalt och hänsynslöst, inte minst med tanke på att det fanns barn närvarande.

Det var dessutom ännu på onsdagsmorgonen oklart för polisledningen vilka order insatsgrupperna i själva verket hade under den tidspress som rådde under natten mot lördagen.

Det bidrar också till att hela frågan kommer att utredas av polisens interutredare.

- Polismyndigheten behöver i sin tur inte göra ytterligare en egen anmälan. Det räcker med den vi har, säger Johnny Calvin.

När hans enhet får in en uppgift om att polisanställda kan ha gjort sig skyldiga till ett brott eller en förseelse i tjänsten upprättas en anmälan.

- Det betyder att vi från internutredningssidan samlar ihop det material som redan finns. Det kan vara händelserapporter, arrestantblad, omhändertagandeblad och andra handlingar. Vi kommer nu att begära in det material som kan finnas i det här ärendet, säger Johnny Calvin.

Underlaget lämnas sedan, tillsammans med anmälan, över från internutredarna till en av de tre åklagare som de jobbar med och mot på riksenheten för polismål i Göteborg.

- Sedan får åklagaren ta ställning till vad vi ska göra, säger Johnny Calvin.

Åklagaren har tre val:

o Ingen vidare åtgärd. Det finns helt enkelt ingen laglig grund att gå vidare på; det är inget brott och kan inte bli en tjänsteförseelse.

o Initiera en förutredning för att få mer material för att kunna ta ställning till en eventuell förundersökning.

o Bedöma att det redan finns sådana uppgifter att en formell förundersökning an inledas, alltså en utredning om att någon kan ha gjort sig skyldig till brott.

Mest läst