Polischefens utspel efter attentatet: Utvisa dem

ANNONS
|

Erik Nord, polischef i Storgöteborg,vill att Sverige ska kunna utvisa utländska medborgare som stödjer islamism och våldsbejakande extremism.

– De som propagerar för att inrätta en totalitär stat, oavsett om den är politisk eller religiös, och inte är svenska medborgare, sådana personer bör vi kunna utvisa. De kan åka hem dit där de hör hemma, säger Erik Nord.

"Tycker inte det är rimligt"

Enligt honom är staten idag begränsad till att kunna utvisa personer som är dömda för exempelvis terroristbrott och terrorfinansieringen. Han menar att det borde räcka med att utländska medborgare uttrycker sympatier för icke-demokratiska samhällssystem för att kunna utvisa dem.

ANNONS

– Visst får man säga att det är bra med IS och religiös extremism. Men då tycker jag inte att man ska bo och bli finansierad av Sverige. Det blir väldigt märkligt.

Har du sett att folk uttrycker sympatier för sådant?

– Ja, vi får underrättelser om det hela tiden. Islam i sig självt är inte extremt. Men nästa form, det är islamism och jihadism. Vi vet att det finns många i det här gränslandet som åker runt och föreläser om sådana åsikter. Jag tycker inte det är rimligt.

IS-sympatier i Göteborg

GP har tidigare rapporterat om hur sympatier för religiös extremism förekommer bland både unga och vuxna i Göteborg. Göteborg är en av de svenska städer varifrån flest anslutit sig till terrorgrupper som Islamiska staten. En enkät som föreningen Varken Hora eller Kuvad gjorde förra året med 1 200 skolever i nordöstra Göteborg visade dessutom att var tionde elev sade sig sympatisera med religiösa extremister så som Islamiska staten och jihadister.

Erik Nord tror att risken att förlora uppehållstillståndet skulle förhindra att fler torgförsådana åsikter.

– Då skulle de få svårare att få med sig de som i dag agerar moralpoliser och förtrycker kvinnor ute i förorterna.

Reagerar kraftfullt på Nords utspel

Anna Carlstedt, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism reagerar mycket kraftfullt på Nords utspel.

ANNONS

– Jag kan förstå att den här typen av tankar kommer efter en sådan här fruktansvärd händelse. Men jag tror vi måste ha is i magen och värna det vi vill stå upp för i Sverige. Som Stefan Löfven underströk, så är vi ett öppet och tolerant samhälle av tradition med långtgående fri- och rättigheter. Jag förstår att många ropar efter hårdare lagar nu, men man måste samtidigt fundera på vad det kan sätta för spår i det samhälle vi vill ha, säger Anna Carlstedt.

Ranstorp: "Kan inte kriminalisera åsikter"

En annan som reagerar är terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– Vi kan inte kriminalisera åsikter, det är inte så det fungerar i en rättsstat. Det är olyckligt att han gör sådana här uttalanden just nu när vi har en av de värsta terrorincidenterna i Sverige i modern tiden, säger Magnus Ranstorp.

Han är sedan tidigare öppet kritisk mot hur det förebyggande arbetet fungerar. Han menar bland annat attMigrationsverket borde kontrollera förekomsten av extrema åsikter bland nyanlända.

– Jag tror vi måste börja diskutera vad staten gör med personer som uttrycker sådana här sympatier. Min bild är att man inte gör någonting, säger Magnus Ranstorp.

Anna Carlstedt, den tredje samordnaren mot våldsbejakande extremism på mindre än ett år, är självkritisk.

ANNONS

– Jag är överens med Ranstorp om att vi behöver göra mer. Bland annat behöver vi få till ett nationellt insatsteam som jobbar med den här frågan. Det finns mycket att göra men vi måste samtidigt alltid värna demokratin, säger Anna Carlstedt.

ANNONS