Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bilden är från söndagskvällens manifestation på Sergels Torg i Stockholm.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Polis vid 28-åringens bostad i Luton

En polisbil spärrar av infarten till Argyll aveny i centrala Luton där 28-åringens familj bor, enligt TT:s reporter på plats. Innanför avspärrningen finns ett stort pressuppbåd samlat och tv- och radiobolagens satellitförsedda bilar står på rad.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Qadeer Baksh, ordförande och grundare av Islamiskt centrum i Luton, träffade 28-åringen 2007 under ramadan. Han mötte honom flera gånger under en period av tre veckor.

-Han var en pratsam person, han var väldigt vänlig, trevlig och omtänksam och byggde upp en relation med de andra församlingsmedlemmarna, säger Baksh till TT.

Samtidigt beskriver Baksh hur 28-åringen uttryckte starka åsikter om utvecklingen i Irak och Afghanistan. Han blev allt mer militant.

-Han ändrade inställning till jihad och när vi avslöjade honom blev han så upprörd att han stormade ut ur moskén. Hade vi vetat att han skulle ta till våld hade vi kastat ut honom i alla fall.

Men Baksh hade inga misstankar att 28-åringen skulle vara kapabel till våldshandlingar Han säger att nyheten har chockerat församlingen.

-Men det är egentligen mer oroande än chockerande. Vad kommer det här att leda till i förlängningen? frågar han sig.

Uniformerad polis står utanför familjens bostad där polisen på söndagen gjorde husrannsakan. En blå-grön Nissan, som uppges varar 28-åringens bil och som står parkerad utanför huset, kommer inom kort att föras bort för vidare undersökning.

Enligt brittiska medier ska grannar ha sett honom senast för två och en halv vecka sedan.

Luton har under det senaste årtiondet kommit att bli synonymt med islamisk extremism. För två år sedan slog en brittisk underrättelserapport fast att staden är hemvist för en stor andel av landets radikala muslimer. Här sägs nya anhängare till al-Qaida rekryteras och polisen har flera gånger genomfört razzior mot misstänkta terrorceller.

Det finns också kopplingar till bombdåden i London den 7 juli 2005. De fyra män som då sprängde sig till döds på tunnelbanetåg och en buss slöt upp på stationen i Luton.

Den extremistiske predikanten Abu Hamza, sedan 2007 fängslad i Storbritannien, ska ha bott i staden och Omar Bakri, som gjort sig ökänd med hyllningar av 11-september-dåden, var under många år en regelbunden besökare.