Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Polis sköt man till döds i Partille

Vid 11.30-tiden på lördagen sköt polis en 65-årig man på Krondammsvägen i Partille. Han avled på eftermiddagen på Sahlgrenska sjukhuset.

Enligt polisens talesperson, Peter Adlersson, hotade 65-åringen med kniv och spjut. Den polisman som försökte avväpna honom knivskars i handen och kände sig då så hotad att han gav verkanseld.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

65-åringen träffades i övre delen av bålen och avled senare av skadorna.

Det är den tredje polisskjutningen i Västra Götaland under en vecka. De två andra ägde rum i Färgelanda och Gråbo.

- Vi ser inget som helst mönster. Det är rena tillfälligheterna och tre olika händelser, säger Robert Carlsson, chef för länsordningspolisen i Västra Götaland.

- Det finns en utveckling mot mer vapen och grövre våld i samhället, men att poliser i Västsverige, vid tre tillfällen under kort tid, upplevt sig så hotade att de avlossat skott ser jag som en slump.

Dramat i Partille startade vid tiotiden på lördagsförmiddagen då polisen fick larm om att personal i en butik på Allum affärscentrum hotats med kniv av en man. När polisen kom hade mannen lämnat Allum.

Av beskrivningen drog polisen slutsatsen att det rörde sig om samme man som på torsdagen varit inne på Allum med en kniv och ett spjut och uppträtt hotfullt.

Vid det tillfället greps han, förhördes och anhölls. Men släpptes på fredagen.

Efter lördagens larm skickades därför en piketpatrull och en radiobil till mannens hem på Krondammsvägen i Partille.

Våldsamt förlopp

När poliserna kom fram stod mannen på balkongen till sin lägenhet med kniv och spjut i händerna.

Polisen fick uppfattningen att två närstående kvinnor också befann sig i lägenheten och inte kunde ta sig därifrån.

Samtalen mellan polis och 65-åringen var verkningslösa. När polisen gick upp till lägenheten kom den äldre av de två kvinnorna utrusande.

Alldeles bakom henne stod mannen med spjut och kniv i händerna. Sedan följde ett "våldsamt och hastigt förlopp", enligt Robert Carlsson.

En polisman försökte avvärja situationen. Han lyckades få spjutet ur händerna på mannen, men blev sedan skuren i ena handen av den kniv 65-åringen också hade. I den situationen sköt polismannen verkanseld.

- Minst ett skott som var dödande träffade mannen i bålen, säger Robert Carlsson och tillägger:

- Det är oerhört tragiskt när utgången blir den här. Vi beklagar det verkligen. Våra tankar går till de anhöriga.

Utreds av riksenheten för polismål

Förhör hölls under eftermiddagen med de poliser som varit på plats, de två kvinnorna i lägenheten och andra vittnen. En teknisk undersökning av lägenheten gjordes också.

Den knivskurne polismannen fick lämna sjukhuset under lördagseftermiddagen och ska också förhöras.

Riksenheten för polismål håller i utredningen.

Fakta: Då får polisen skjuta

Polis och allmänhet har rätt att bruka våld för att freda sitt eget eller andras liv. Våldet måste stå i proportion till hotet.

Poliser har även rätt att, om det är nödvändigt, skjuta för att gripa en person som är misstänkt för allvarliga brott, eller för att omhänderta någon som uppenbarligen är farlig för andra.

Skott mot en person ska, om möjligt, föregås av varningsrop och varningsskott.

Poliser ska i det längsta undvika att skjuta från, eller mot, fordon i rörelse.

En polis som anses ha missbedömt situationen där skott avlossats kan dömas för brott, i extremfallet vållande till annans död.

Källa: Polisen (TT)

Fakta: Några uppmärksammade polisskjutningar

Januari 2013, Södertälje: Vid ett rån riktade en av rånarna ett automatvapen – som senare visade sig vara falskt – mot polisen som då avfyrade sina vapen. Mannen sköts i huvudet och avled senare på sjukhus.

13 maj 2013, Husby, Stockholm: En 69-årig man hotade en man och viftade med en kniv från sin lägenhet där han befann sig med sin hustru. Polisen försökte få mannen att släppa kniven. När han rörde sig mot poliserna sköts han i huvudet från några meters håll. Mannen avled.

Juli 2013, Varberg: En psykiskt sjuk 24-åring hade knivdödat en äldre kvinna och skadat två. Han påträffades av polis, vägrade släppa kniven och gick mot polismännen. Den närmast avlossar flera skott. Mannen avled senare på sjukhus.

November 2013, Hagfors: En man uppträdde aggressivt och slog en annan man i huvudet på en flyktingförläggning. När poliserna anlände satte han fart mot dem med höjd kniv. Två skott avlossades och mannen dog.

22 februari 2014, Västerås: En man angrep folk i ett bostadsområde i Västerås. En person ska ha blivit knivskuren i handen. När polisen kom dit gick han till attack mot patrullen. Efter att ha avlossat varningsskott sköt polisen mannen i benet.

15 mars 2014, Färgelanda: En man mötte polisen med en kniv i handen. Sedan släppte han kniven och tog fram ett pistolliknande föremål. Då sköts han av minst en polis. Mannen skadades allvarligt.

Mars 2014, Lerum: En bilförare i 40-årsåldern förföljdes av polis, men vägrade stanna. Han körde rakt mot en polis som öppnade eld. Mannen sköts i foten. (TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.