Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Polis och regn stoppade bråkmakare

Ett befarat storbråk mellan höger- och vänsterextremister kunde på 1 maj avstyras i Helsingborg, där vädret kom till polisens hjälp.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Högerextremisterna från bland annat Fria nationalister och Svenskarnas parti samlades vid stadsbiblioteket i stadsparken och tågade sedan till Konsul Olssons plats.

På marschvägen hade ett 50-tal motdemonstranter samlats vid Stortorget. Polisen lyckades dock efter lite besvär hålla grupperna isär. Någon egentlig konfrontation blev det aldrig. Nationalisternas färdväg ändrades och en mängd smågator spärrades av, vilket gjorde att motdemonstranterna aldrig kom i närheten av högerextremisterna.

Hur många poliser som deltog i kommenderingen ville man inte berätta, men Charlie Nilsson, polisinformatör i nordvästra Skåne, jämförde uppdraget med en fotbollskommendering vid en högriskmatch.

Helsingborgspolisen hade fått förstärkning från både Stockholm och Göteborg. Högerextremisterna, som fått tillstånd att demonstrera, skanderade "I dag marscherar det nationella motståndet" under den kilometerlånga vägen till Konsul Olssons plats. Där framförde de åsikter som har hörts förr, bland annat att den parlamentariska demokratin är värdelös och ska avskaffas.

Polisen hade hjälp av vädergudarna. Ett envist regn som till slut övergick i skyfall ackompanjerade de högerextrema talarna, som om inte dånet från en helikopter i skyn rakt ovanför Konsul Olssons plats var nog.

Efter sammankomsten togs högerextremisterna av polisen till en plats en bit bort medan motdemonstranterna fick finna sig i att bli registrerade och identifierade av polisen vid Kärnan där de höll till efter det misslyckade överfallet på nationalisterna.