Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Sagåsen, migrationsverkets anläggning i Kållered.

Polis körde med man på motorhuven

En polisinspektör vid gränspolisen åtalades på onsdagen för att ha utsatt en demonstrant för livsfara genom att köra med honom på motorhuven i drygt tre kilometer.

Händelsen inträffade tidigt på morgonen den 6 augusti vid migrationsverkets anläggning i Kållered. 15 demonstranter var på plats för att i nätverket Asylrörelsens regi genomföra en blockad mot utvisningen av en afghansk man. När en civil polisbil körde iväg med afghanen hamnade två demonstranter på motorhuven. En av dem föll av efter tiotalet meter men den andre, 33-årige Stefan Berg, klamrade sig fast och blev kvar till 200 meter efter Kållereds centrum; en sträcka på drygt tre kilometer. Färden gick stundtals i 50 kilometer i timmen.

- Jag anser att polismannen av grov oaktsamhet har utsatt Stefan Berg för livsfara genom sitt sätt att köra med honom på motorhuven, säger chefsåklagare Per Lind vid riksenheten för polismål.

Stefan Berg säger till GP att han blev uppknuffad på motorhuven när polisbilen accelererade genom folkmassan. Polisinspektören säger, i förhören, att demonstranterna självmant hoppade upp för att hindra polisbilen.

Polismannen hävdar att han stannade ett par gånger medan Berg, och vittnen, uppger att det var en kontinuerlig färd i drygt tre kilometer.

– Det är lögn att han stannade. Jag hoppas att vittnen kan styrka det, säger Stefan Berg.

"Hånstirrade"

Polisinspektören anser sig inte ha utsatt Berg för någon särskild fara men säger att han tänkte att "det ser ju fruktansvärt illa ut" att köra med en demonstrant på motorhuven. Inspektören säger flera gånger att Stefan Berg "hånstirrade" på honom under färden.

- Polisen som körde såg hatisk ut, det fanns ingen oro i hans blick, ingenting av typen 'hur ska det här sluta', säger Stefan Berg.

Under färden larmade åtminstone tre bilister polisen om vad de såg. En av de som larmade var en poliskommissarie på väg till jobbet. Han uppfattade situationen som en bilstöld eller "någon form av psykfall". Kommissarien följer, i sin privata bil, efter. Polisinspektören tror att det är demonstranter som är efter honom i bil för att genomföra en fritagning.

Den afghanske mannen har fått sin avvisning inhiberad och hans fall ska prövas på nytt.

Stefan Berg är främst överraskad av åtalsbeslutet.

- Det händer inte ofta att en anmälan mot en polis leder till något, konstaterar han. Men tillägger att han också är glad för beslutet:

- Åtalet väcks mitt i debatten om Reva där polisen i princip haft fria händer mot asylaktivister.

Mest läst