Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Policy för sociala medier saknas

En ogenomtänkt formulering eller opassande bild kan orsaka stor skada. Ändå saknar en klar majoritet av de fotbollsallsvenska klubbarna en policy för sociala medier, visar TT:s rundringning.

Det blir allt vanligare att idrottare delar med sig av tankar, åsikter och bilder i sociala medier som Facebook, Instagram och Twitter. Till glädje för supportrarna som på nära håll kan följa sina idoler i vardagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men för stjärnorna själva kan det slå tillbaka.

– Ju fler som använder kanalerna, desto större är risken att det går fel, säger Hans Kullin, expert på sociala medier, och understryker att få inser vilken genomslagskraft det har.

En knapptryckning – och tusentals personer kanske kan ta del av en åsikt du ångrar i samma stund som den kommer upp på skärmen.

– Det blir en falsk säkerhet där du tror att du bara pratar med dina 100 följare. Men allt du lägger ut blir publikt, mer eller mindre, säger Kullin.

Under vintern har det skett flera uppmärksammade incidenter med svenska idrottare som publicerat mindre genomtänkta inlägg. Hur ska klubbar och förbund göra för att undvika liknande skandaler i framtiden?

Kullins råd är att genomföra utbildningar och ta fram riktlinjer.

TT:s rundringning visar att merparten av klubbarna i fotbollsallsvenskan har tagit upp frågan med truppen inför säsongen. Men Helsingborg och Norrköping är ensamma om att ha en skriftlig policy för hur spelare och ledare får uttrycka sig digitalt.

Malmö håller dock på att ta fram en manual, berättar kommunikationschefen Per Welinder.

– Vi pratade om det i spelartruppen så sent som på USA-lägret (i början av februari), säger han.

Det hjälpte inte – kort efter hemkomsten från Florida briserade den så kallade tårtskandalen. Två spelare fotograferade en tårta, dekorerad med en naken kvinna, och lade ut bilden på Instagram. Tårtan ingick i födelsedagsfirandet av en lagkamrat.

Per Welinder säger att klubben lärde sig mycket av det.

– Det blir lätt lite teoretiskt. Men när det hände fick vi ett exempel på att det är "det här vi pratar om".

Welinder anser inte att ett förbud är rätt väg att gå.

– Det skulle innebära ett livsstilsbyte som jag inte är säker på att klubben skulle tjäna på. Om vi mår bra presterar vi som bäst. Därför är det viktigt att spelarna får behålla sina vanor.

John Alvbåge är målvakt i IFK Göteborg och en flitig twittrare. När han under sin tid i Örebro drev en blogg hände det vid några tillfällen att han gjorde inlägg som klubbledningen reagerade på.

– Man får använda sunt förnuft. Inte lägga ut allt för personliga grejer – och tänka på vad man skriver om lagkamrater och föreningen, säger Alvbåge.

Alvbåge upptäckte Twitter för ett par år sedan genom en amerikansk lagkamrat, och han tycker att det är ett "perfekt forum".

– När jag lade ned bloggen var det ett bra sätt att ha kvar näsan i debatten. Och om man har blivit felciterad i en intervju har man en chans att ge sin åsikt – numera är det inte längre journalisterna som har sista ordet.

FYRA SKANDALER I SOCIALA MEDIER

Fyra uppmärksammade fall under vintern där svenska idrottare hamnade i blåsväder för inlägg på sociala medier:

Vidarebefordrade dödshot

Efter Brobergs 1–5-förlust mot Hammarby vidarebefordrade tränaren Michael Bratt och lagkaptenen Magnus Fryklund ett mordhot mot bandydomaren Keijo Hyvärinen på Twitter. Söderhamnsklubben stoppade Bratt och Fryklund från att delta i följande match. Förbundet stängde senare av dem till den 31 mars i år. Efter säsongen fick Bratt sluta som tränare i Broberg.

Tårta med naken kvinna

Två spelare i Malmö FF fotograferade en lagkamrats födelsedagstårta – som dekorerats med en naken kvinna insvept i en filt. Bilden, som togs under ett firande där hela spelartruppen var närvarande, publicerades på Instagram och väckte starka reaktioner. Särskilt som en annan MFF-spelare, Miiko Albornoz, nyligen dömts till villkorlig dom för sexuellt utnyttjande av barn. Klubben tog avstånd från bilden, men straffade inte spelarna.

Bilder från strippklubb

Kevin Bäckström fick sparken från snowboardlandslaget, sedan han – på Instagram – bland annat lagt ut bilder på sig själv tagna på en strippklubb. Landslagsledningen hade tidigare uppmanat 20-årige Bäckström att ändra sitt beteende på sociala medier.

Skrev "babiandomare"

Svenska innebandyförbundet har stängt av Caperiotäbys Mikael Karlsson i en och en halv månad i början av nästa säsong. Anledningen är ett inlägg på hans Twitterkonto efter en av kvartsfinalerna mot Falun där bland annat ordet "babiandomare" förekom. Domarparet ansåg att inlägget hade koppling till en av kvartsfinalerna de hade dömt och att det var rasistiskt och riktat mot en av domarna, som är av armenisk härkomst. Karlsson nekar till att ha skrivit inlägget. (TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.