Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Pojke omhändertas efter Bjästadebatt

Den pojke som dömts för två våldtäkter i Bjästa utanför Örnsköldsvik ska omhändertas av kommunen.

Det är andra gången Örnsköldsviks kommun fattar ett beslut om omhändertagande eftersom det första hävdes när pojken häktades.

Pojken dömdes i höstas till sluten ungdomsvård för de två våldtäkterna. När han nu släpps tar kommunen över.

-Kommunen tar över ansvaret för pojken från 1 april. Han tvångsomhändertas enligt lagen om vård av unga, säger nämndordförande Jan-Olov Häggström (S) till TT.

I normalfallet är det antingen föräldrarnas bristande förmåga att omhänderta sitt barn, ungdomens eget beteende eller en kombination av flera faktorer som gör att en kommun fattar beslut om att omhänderta barn enligt lagen om vård av unga (lvu).

-Det är barnet som står i fokus, det är vår huvudinriktning. Man försöker ofta hitta en frivillig lösning, säger Jan-Olov Häggström.

På tisdagen fattade nämnden också beslut om att kommunen ska betala en av de våldtagna flickornas skolgång. Enligt Häggström har ärendet skyndats på med tanke på uppmärksamheten.

-Den som säger att medieuppmärksamheten inte hade någon betydelse, det är inte riktigt sant. Det har blivit betydligt mer fart under fötterna på oss allihop.

Men redan innan Uppdrag granskning visade sitt inslag hade Jan-Olov Häggström tänkt mycket på hur situationen i Bjästa skulle kunna lösas.

-Det är något jag har funderat mycket på det här senaste året - hur pojken ska kunna få en bra framtid, om flickan ska kunna flytta tillbaka... Det här inslaget öppnade upp det hela. Nu när lådan är upplåst och allt har bubblat upp kanske en lösning blir möjlig, säger han.
Mest läst